Printre sutele de procese intentate impotriva Romaniei in cazurile de retrocedari imobiliare, cazul lui Victor Dima a reusit sa iasa din tipare. El a cerut Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) despagubiri de doua milioane de euro, cu titlu de daune morale si materiale pentru incalcarea de catre statul roman a dreptului sau de autor asupra machetelor sigiliului si stemei nationale. A primit in schimb doar 2.000 de euro pentru nerespectarea dreptului la un proces echitabil, suma pe care trebuie sa o primeasca pana la data de 13 octombrie.

ARTA SI INSTANTELE. Povestea lui Victor Dima, licentiat al Institutului de Arte Plastice din Bucuresti, incepe in anii '90, cand autoritatile romane au hotarat sa adopte o noua stema nationala.

Pentru o asemenea creatie Parlamentul a angajat experti cu sarcina clara de a face machetele stemei si a sigiliului statului. Printrea acestia se afla si Victor Dima. Macheta realizata de el s-a dovedit a fi pe placul alestilor si, cu mici retusuri, a fost aprobata prin Legea 102/1992. In Monitorul Oficial in care a fost publicat actul normativ numele personajului nostru figura ca “autor al machetelor grafice”.

Patru ani mai tarziu, Victor Dima a chemat in judecata “Monetaria Statului” SA, intreprindere insarcinata sa bata moneda romaneasca, si i-a cerut acesteia sa-i plateasca procentul legal din beneficiile obtinute prin reproducerea machetelor sale pe leul romanesc. Cu alte cuvinte, Dima voia o parte din fiecare leu produs de Monetarie si pus in circulatie. Procesul cu Monetaria nu a fost singurul. Potrivit hotararii CEDO, publicate recent in Monitorul Oficial, artistul a mai dat in judecata alte doua intreprinderi care reproduceau stema si sigiliul, dar a pierdut definitiv si irevocabil.