Seful statului a anuntat, in doua randuri, ca va promulga legea pensiilor atunci cand va fi sigur ca este aplicabila. Acesta a solicitat Guvernului sa prezinte sursele de finantare pentru acoperirea majorarii pensiilor. Traian Basescu a invocat articolul 138 din Constitutie, care spune, la alineatul 5, ca nici o cheltuiala bugetara nu poate fi aprobata fara stabilirea sursei de finantare.

Traian Basescu a mai spus ca este de acord cu marirea pensiilor, dar in conditiile in care nu duce la colapsul bugetului de pensii, precizand ca modul in care a fost adoptata legea in Parlament ii favorizeaza pe cei cu pensii mari, si nu pe cei care la o pensie de 4 milioane de lei mai primesc 500.000 de lei in plus.

Presedintele Basescu a primit legea la promulgare la 6 iulie si are, potrivit Constitutiei, 20 de zile la dispozitie pentru a promulga. De asemenea, seful statului poate trimite aceasta lege Parlamentului spre reexaminare sau poate cere un punct de vedere al Curtii Constitutionale.

Partidele, mai cu seama PSD si PNL, i-au cerut presedintelui Basescu sa grabeasca promulgarea legii in cauza, acuzandu-l ca s-ar opune cresterii pensiilor.