"Suntem constienti ca printr-un referendum nu poti invalida o hotarare de Consiliu General sau a unei instante judecatoresti", a spus Diaconescu. Liderul PSD a pledat ca acest eventual referendum sa fie interpretat mai degraba ca un semnal ca cetatenii doresc ca institutiile sa se pronunte in acest caz si sa actioneze in conformitate cu interesele lor. Cel mai bun vector e opinia publica, a mai spus acesta.

Senatorul PSD a mai spus ca formatiunea asteapta mai intai sa vada daca in Consiliul General se iau masuri pentru gasirea unei solutii ca parcul sa nu fie retrocedat si apoi va vedea caile de urmat. In context, Cristian Diaconescu a mai solicitat Guvernului sa adopte o hotarare prin care orasele Cluj si Bucuresti sa delimiteze in sfarsit domeniul public de cel privat, sustinand ca acestea sunt printre putinele orase care nu au facut acest lucru, prilej de dispute juridice asemanatoare cazului "Bordei".
Conform legii, temele unui referendumul local sunt stabilite de consiliul local sau judetean. Primarul poate cere consiliului sa organizeze un referendum pe o chestiune de interes public, informeaza NewsIn.

Totodata, cateva sute de oameni s-au strans, ieri, in jurul parcului Bordei din Bucuresti, pentru a protesta fata de faptul ca instanta a dat castig de cauza omului de afaceri Costica Costanda, care vrea sa construiasca pe terenul pe care acum se afla parcul Bordei.

Printre cetateni s-au aflat si fostul sef al statului, social-democratul Ion Iliescu, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie si democratul Marius Marinescu, care au sustinut discursuri in fata celor prezenti. Cel mai infocat aparator al spatiului verde a fost Marian Vanghelie, care, cu o zi in urma, a sustinut si o conferinta de presa pe marginea acestui subiect.

Parcul Bordei se afla in centrul unui intreg scandal, dupa ce omul de afaceri Constantin Costanda a primit un teren in Parcul Bordei, in schimbul unui teren din satul Francez.

Presedintele organizatiei PSD Bucuresti, primarul sectorului 5 Marian Vanghelie, l-a acuzat sambata, 7 iulie, intr-o conferinta de presa, pe Traian Basescu de ipocrizie, amintind ca scandalul privind Parcul Bordei are la baza dispozitiile date de seful statului pe vremea cand era primar general al Capitalei.
Curtea de Apel Bucuresti a obligat, printr-o sentinta definitiva din 22 iunie, Consiliul General al Municipiului Bucuresti la plata sumei de 17.758.210 euro cu titlul de despagubiri catre omul de afaceri Costica Costanda. Primarul general, Adriean Videanu, a anuntat ca suma va fi achitata, conform procedurilor, din bugetul Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

In 2003, omul de afaceri Costica Constanda a intrat in posesia unui teren de 3,3 hectare in Parcul Bordei, pe malul lacului Floreasca, in schimbul a 1,8 hectare de teren in Satul Francez pe care acesta le-a obtinut in instanta. Terenul este situat in perimetrul delimitat de strada Turgheniev nr. 11-15 si Bulevardul Mircea Eliade, din sectorul 1. Constanda vrea sa construiasca pe acest teren un ansamblu de imobile "parter plus patru etaje".

Potrivit legii, Constanda nu poate sa construiasca pe o suprafata mai mare de 15% din actuala intindere a parcului, iar cladirile nu pot sa aiba o inaltime mai mare de parter plus doua etaje. Cu toate acestea, o sentinta a Tribunalului Bucuresti, din 19 aprilie 2005, a dat omului de afaceri dreptul de a construi pe o treime din suprafata parcului un ansamblu de imobile parter plus patru etaje, sentinta la care municipalitatea a facut recurs.