Contractul Colectiv de Munca la nivel national prevede un salariu minim de 440 de lei, la care se adauga coeficientii de salarizare, in functie de pregatirea solicitata pentru ocuparea fiecarui post. Astfel, cei incadrati pe posturi care necesita studii superioare au dreptul la un salariu minim de 880 de lei. Toti salariatii din Romania, si cei de la stat, si cei de la privat, se bucura de prevederile acestui Contract Colectiv, cu exceptia bugetarilor.

Astfel, multi dintre debutantii cu studii superioare din sistemul bugetar nu ajung la acest nivel. "Estimam ca, pentru a se mentine aceasta ierarhizare a functiilor, ar fi necesara o majorare de circa 40% a tuturor salariilor, ceea ce ar conduce la cheltuieli de personal de peste 9 miliarde de lei, reprezentind 2,3% din PIB", recunosc reprezentantii Ministerului Finantelor, in exclusivitate pentru Cotidianul. Oficialii institutiei adauga ca, "pentru a se mentine ierarhiile dintre salariile din sistemul bugetar, pentru majorarea salariilor in cazul functiilor de debutant s-ar impune si majorarea salariilor pentru celelalte functii de nivel superior. Aceasta ar conduce la influente financiare majore asupra cheltuielilor de personal aferente bugetului consolidat. Aceste cresteri salariale necorelate cu evolutia indicatorilor macroeconomici ar conduce in mod cert la cresterea inflatiei".

Cu alte cuvinte, Finantele refuza sa alinieze salariile bugetarilor la nivelurile stabilite de lege, unul dintre motive fiind lipsa banilor. Intrebat daca are de gind sa rezolve intr-un fel sau altul aceasta problema, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a raspuns senin: "Nu stiu. Trebuie sa intreb la Ministerul Muncii".

Introducerea salariului minim de 880 de lei pentru personalul cu studii superioare ar conduce la majorarea salariilor unor astfel de functii cu indici cuprinsi intre 13% si 87%, dupa calculele Finantelor. De exemplu, salariul functiei publice de consilier debutant, ar creste cu 54%, salariul actual fiind de 571 lei. Salariul functiei contractuale de inspector, revizor contabil debutant ar creste cu nu mai putin de 87%, pentru ca acum este de doar 471 lei. Salariul unui profesor debutant, gradul didactic I, ar creste cu 13%. Conform Ordonantei Guvernului nr.11/2007, salariul de baza actual pentru aceasta categorie este de 777 lei. Salariul unui medic rezident anul I ar creste cu 27%, in prezent fiind de 692 lei.