Intr-o solicitare scrisa, adresata ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, Printul Paul Philippe al Romaniei, fiul lui Carol Mircea Grigore al Romaniei, fiu al lui Carol al II-lea si al Ioanei Lambrino (Zizi), solicita suspendarea procedurilor de restituire in natura a imobilelor apartinand Domeniului Regal Sinaia-Predeal. Redam in continuare scrisoarea adresata ministrului Culturii la data de 2 martie a.c.

Stimate Domnule Ministru,
Subsemnatul ASR Printul Paul Philippe al Romaniei aduc la cunostinta dumneavoastra urmatoarele:

1. Printr-o notificare inregistrata la data 13.02.2002, subsemnatul am solicitat Primariei orasului Sinaia, judetul Prahova, in calitate de mostenitor al fostului Rege Carol al II-lea, restituirea in natura a imobilelor apartinand Domeniului Regal Sinaia-Predeal, foste proprietati ale bunicului meu, si anume: Castelul Peles, Castelul Foisor, Castelul Pelisor cu casele de oaspeti. Am anexat acestei notificari documente care atesta atat calitatea subsemnatului de succesor in linie directa (nepot de fiu) al Regelui Carol al II-lea al Romaniei, deci calitatea mea de persoana indreptatita in sensul Legii 10/2001, cat si faptul ca bunurile au apartinut bunicului meu, Regele Carol al II-lea asa cum au fost mentionate, fie in inscrisuri apartinand fostei administratii sechestre instituite dupa plecarea din Romania, la data de 06.09.1940, a fostului suveran, fie in Decizia nr. 905 a Consiliului de Ministri publicata in Monitorul Oficial (Partea I B) nr. 140/19 iunie 1948.

Ulterior, Primaria orasului Sinaia a trimis notificarea spre rezolvare, in parte, altor persoane juridice care aveau in administrarea lor unele din imobilele revendicate. Mentionez ca, in prezent, aceste bunuri imobile aflate pe raza teritoriala a orasului Sinaia sunt administrate de Centrul European de Cultura Sinaia, Muzeul National Peles, subordonat Ministerului Culturii si Cultelor, precum si de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS).

Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 247/2005 am reiterat cererea de restituire initiala, notificand persoanelor juridice dorinta de rezolvare a cererii cu celeritate, avand in vedere vechimea acesteia, completand cu inscrisuri probatoriul initial si solicitand sa fiu convocat la sedintele de analiza a dosarului administrativ.

2. Avand in vedere faptul ca timp de mai bine de 3 ani nu am primit nici un raspuns la cererea formulata in perioada noiembrie 2005 - iunie 2006, subsemnatul am trimis o serie de notificari si memorii atat la Ministerul Culturii si Cultelor, cat si la Guvernul Romaniei, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat, Prefectura judetului Prahova sau Centrul European de Cultura Sinaia, prin care imi exprimam credinta ca solicitarile formulate vor fi analizate corespunzator si ca mi se va acorda posibilitatea prezentarii intregii documentarii si argumentarii care au stat la baza cererilor de retrocedare.

3. In luna iunie 2006, in cursul unei audiente avute la Cabinetul dumneavoastra am reiterat cererile si am solicitat ca atat notificarile adresate de subsemnatul autoritatilor competente, cat si solicitarile similare ale fostului suveran Mihai I sa fie analizate impreuna, pentru constatarea corespunzatoare a drepturilor pe care fiecare petent le pretinde. Promisiunea primita, si anume aceea ca, inainte de a se lua o decizie privind aceste cereri, subsemnatul voi fi invitat la Comisia Tehnica pentru orice discutii si clarificari, nu a fost insa, din pacate, respectata.