La 20.10.2006, DNA a solicitat Judecatoriei Sectorului 1 arestarea lui Mihai Necolaiciuc, fostul director general al SN CFR SA. Cazul de o complexitate enorma (dosarul are 142 de volume) a picat pe mainile judecatorului Andi Mihai Malaliu - un judecator controversat, santajabil si cu evidente probleme de autocontrol - care a incalcat brutal dreptul la aparare al lui Necolaiciuc. Desi cererea DNA a fost admisa, iar pe numele fostului director al SN CFR SA, Malaliu a emis mandatul de arestare, aberatiile din dosar au facut ca, la recurs, Tribunalul Bucuresti sa fie obligat sa anuleze sentinta lui Malaliu si, odata cu ea, si mandatul de arestare.

Fara a ne pronunta pe vinovatia sau nevinovatia lui Necolaiciuc - fugit la Viena inca din 2005 - din motivatia Tribunalului Bucuresti reiese limpede ca judecatorul Malaliu a incalcat grav procedura, la o maniera in care nu se poate invoca nici o scuza de genul "n-am stiut" sau "nu mi-am dat seama". Doua pot fi explicatiile actelor lui Malaliu: ori este santajabil (deoarece el nu este numit legal in scaunul de judecator, prin decret prezidential), ori problemele sale de autocontrol, care ii afecteaza ratiunea. Unii dintre colegii sai sustin ca are probleme de orientare spatiala, incurcand uneori usa biroului cu cea a dulapului.

Graba strica treaba

La 20.10.2006, DNA a solicitat Judecatoriei Sectorului 1 emiterea unui mandat de arestare preventiva pe numele lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al SN CFR SA, inculpat pentru o serie de infractiuni de abuz in serviciu, cu prejudicii estimate la circa un miliard de euro. Cazul a fost repartizat - aleatoriu - judecatorului Andi Mihai Malaliu, personaj controversat, despre care presa a mai scris ca are probleme de autocontrol, fiind la un moment dat examinat si declarat apt de catre Consiliul Superior al Magistraturii.

La termenul de judecata fixat pe rol, in aceasi zi - 20.10.2006, inculpatul Necolaiciuc a lipsit si, desi din acte reiesea ca are aparator ales in persoana cunoscutului avocat Viorel Spanu, judecatorul Andi Malaliu i-a numit un aparator din oficiu, in persoana avocatei Liliana Ionescu. Malaliu n-a facut nici o tentativa de a-l cita pe inculpat.

De altfel, nici nu avea cum sa o faca, dat fiind faptul ca intre cererea de arestarea adresata de DNA si momentul judecarii, a trecut doar o ora. Malaliu a preferat sa mentioneze in partea expozitiva (introducerea) a hotararii sale ca "dat fiind faptul ca din actele dosarului rezulta ca inculpatul se sustrage urmaririi penale, in baza art. 150 c.p.p. apreciaza ca nu se va putea proceda la audierea acestuia in cauza". Mentiunea lui Malaliu a constituit practic o antepronuntare, intrucat una din cerintele legale pentru care se poate dispune arestarea cuiva este si "sustragerea de la urmarirea penala". Judecata lui Malaliu a fost scurta, a inceput la 11.15 si s-a terminat la 12.05.

Avocatul s-a transformat in acuzator

Avocatul din oficiu (care nu se stie cum a reusit sa studieze dosarul de 142 de volume intr-un timp atat de scurt) s-a comportat precum avocatii lui Ceausescu, punand concluzii de arestare preventiva, sustinand la unison cu procurorul DNA ca inculpatul se sustrage urmaririi penale. Dupa care, judecatorul nu a facut altceva decat sa copieze acuzatiile din ordonanta procurorului DNA si, fara a-si motiva in vreun fel solutia, a decis emiterea mandatului de arestare de 30 de zile de la momentul incarcerarii, rationand ca "analizand probele administrate, instanta apreciaza ca sunt indeplinite cumulativ" conditiile luarii masurii preventive.

Ca un corolar al profesionalismului de care a dat dovada, Andi Malaliu a scris in final ca pronuntarea s-a facut in "sedinta publica", desi in debutul hotararii sale mentionease ca judecata se face in "camera de consiliu". Apoi, la 20.11.2006, dupa o luna, Andi Malaliu a emis si mandat de urmarire internationala, iar la 1.03.2007, tot el a emis si mandatul de arestare europeana, ambele trimise la INTERPOL. Aceste mandate au devenit nule insa, dupa ce Tribunalul Bucuresti a casat, in recurs, hotararea judecatorului Malaliu pentru gravele incalcari ale dreptului la un proces echitabil.