Interventia lui Basescu, de marti seara, la emisiunea "Intre bine si rau", realizata de Liviu Mihaiu pe TVR1, a avut efect bumerang: din acuzator, presedintele a devenit acuzat. Asezonandu-si acuzatiile cu jigniri gratuite, Basescu a incercat sa convinga opinia publica de faptul ca Tariceanu stia de operatiunile "baietilor destepti" din piata de energie si ca le-a tolerat. Replica nu a venit de la Tariceanu, ci de la fostul ministru al economiei, Codrut Seres.

Fostul ministru al economiei a acuzat faptul grav ca de la ALRO au ajuns la Administratia prezidentiala valize cu bani, pentru a "cumpara" astfel energie ieftina. Mai mult, Seres avanseaza si o suma: 4.000.000 de euro. In pofida acestor informatii, institutiile statului nu se autosesizeaza nici pentru a-l cerceta pe Tariceanu (neglijenta in serviciu sau infractiuni conexe, daca exista) si nici pe Basescu (trafic de influenta, abuz in serviciu, luare de mita, daca exista). Asta, desi informatiile vin de la fosti si actuali demnitari de prim rang in stat: un fost ministru al economiei, premierul Romaniei si presedintele Romaniei.

Dincolo de balacareala ieftina, informatiile exista. Nu sunt informatii de neglijat. Sunt informatii tainuite pana acum doar pentru a fi folosite la momentul oportun in razboiul politic. Degeaba avem un DNA special infiintat pentru astfel de cazuri de coruptie, degeaba avem institutia autosesizarii, daca nu functioneaza.

Basescu: "Am rugamintea la premier sa nu mai minta"

Sunt primele cuvinte din interventia presedintelui Basescu, in cadrul emisiunii la care invitat era premierul Tariceanu. Cu cateva minute inainte, premierul afirmase ca "biletelele" si "telefoanele" sale au fost niste gesturi normale, de ingrijorare, iar cele ale presedintelui au depasit cadrul institutional. Presedintele Basescu a intervenit telefonic: "Am o rugaminte la premier, sa nu mai minta...". Traian Basescu a explicat ca reprezentantii ALRO au adresat un memoriu presedintiei spunand ca in fiecare an trebuie sa se duca cu "valiza de bani " la Ministerul Industriilor pentru a primi restul de 25% din necesarul de energie de care avea nevoie pentru a functiona. ALRO Slatina era "trimisa" sa-si ia energia necesara de la Energy Holding, firma patronata de Nicolae Buzaianu. Acelasi Buzaianu a fost si reprezentantul firmei VA Tech Hydro, firma cu care Calin Popescu Tariceanu a incheiat, in calitatea avuta atunci, de ministru al industriilor, un contract, considerat dezastruos de catre Basescu, pentru modernizarea Portilor de Fier. In aceeasi interventie, Traian Basescu a mai "dezvaluit" ca premierul stia ca ministrul Codrut Seres a intrat in relatii incorecte cu "baietii destepti" din energie inca din 2005, dar a preferat sa tolereze aceste lucruri.

"Va asigur ca niciodata nu o sa trec peste indatoririle mele constitutionale. Una dintre ele este sa nu las firmele la cheremul unor mafii. Iar in energie avem o mafie. O stiti de doi ani si nu faceti nimic", si-a incheiat presedintele Basescu atacul la adresa premierului.

Tariceanu: " Basescu si Stolojan au facut presiuni…"

Tariceanu a replicat, acuzandu-l pe Traian Basescu ca a intervenit in mod direct pentru ALRO Slatina si, in urma presiunilor exercitate de el si de Theodor Stolojan, firma amintita a putut obtine energie electrica foarte ieftina. "S-au facut interventii directe la furnizorul de energie electrica, Hidroelectrica, atat de catre presedinte, cat si de consilierul prezidential Teodor Stolojan. Intrebati-l pe Seres cum s-au desfasurat presiunile", a declarat Calin Popescu Tariceanu.