O dilema pe care autoritatile judetului Dambovita au rezolvat-o intr-un mod ciudat. In timp ce statul asista impasibil la batjocura administrata investitorilor francezi, firmele din spatele carora surade arabul Fahti Taher au inceput deja sa construiasca.

O jumatate de miliard de euro. Atat vor sa aduca francezii in judetul Dambovita. Banii ar putea fi investiti intr-un centru de cercetare si proiectare, un proiect greenfield ce urmeaza a fi dezvoltat in Titu. Comuna damboviteana ar deveni, astfel, un punct nodal in afacerile constructorului francez de automobile, aici urmand sa fie proiectate viitoarele modele ale companiei.

Tot in judet, un grup de investitori in spatele carora sta iordanianul Fahti Taher se pregateste sa inalte o Universitate. Americana, spun cei care au vazut documentele, desi Ambasada SUA la Bucuresti a respins ferm orice asociere cu acest proiect. O investite de circa 20 de milioane, au declarat recent, pentru SFin, reprezentantii autoritatilor locale. Prin investitia din Mija, comuna I.L. Caragiale ar deveni, astfel, un centru universitar oarecare, pe harta academica a tarii, aici urmand a studia aproximativ 10.000 de studenti.

Ambele proiecte ar trebui sa se dezvolte in imediata vecinatate a unei unitati militare si ambele au avut nevoie de sprijinul autoritatilor locale si al reprezentantilor Ministerului Apararii. Unul dintre ele a inaintat in tacere, protejat de dorinta de anonimat a dezvoltatorilor. Pentru celalalt, premierul Tariceanu l-a numit chiar pe consilierul sau Alexandru Ene drept sef al unui grup de lucru menit a sprijini initiativa.

Dar numai unul singur a luat startul. Paradoxal, nu e vorba despre proiectul sprijinit, cel putin la nivel declarativ, de seful Executivului.

Consiliul Judetean blocheaza accesul Renault
In noiembrie 2006, un frison de admiratie a strabatut culoarele Palatului Victoria, cand grupul Renault a adus la cunostinta Guvernului intentia de a continua investitiile in Romania. Francezii dadeau de inteles ca vor sa aduca aici tot procesul de fabricatie al automobilelor, activitatea urmand sa se desfasoare intr-un centru din localitatea Titu.
Anuntul oficial a fost facut cu trei luni in urma, cand purtatorul de cuvant al Executivului, pe atunci Oana Marinescu, a declarat ca in noul centru se va realiza inclusiv partea de design si cercetare. Potrivit fostului purtator de cuvant, Renault voia sa angajeze aproximativ 3.000 de ingineri si tehnicieni la centrul din Titu, investitia totala urmand sa se ridice la 450 de milioane de euro. Tot atunci, Oana Marinescu a mai anuntat ca Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care trebuia sa colaboreze cu Renault, astfel incat proiectul sa beneficieze de sprijinul autoritatilor centrale si locale. Grupul - condus de Alexandru Ene, consilierul premierului Tariceanu pe probleme economice - era alcatuit din reprezentanti ai ministerelor si ai autoritatilor locale.

"Scopul grupului de lucru e ca reprezentantii companiei sa fie sprijiniti sa parcurga toate etapele cat mai rapid cu putinta, astfel incat calendarul investitiilor sa fie respectat in totalitate", a afirmat Oana Marinescu, citata de agentiile de presa.