Cercetatori din Comisia ONU pentru exploatarea in scopuri pasnice a spatiului extraatmosferic dezbat zilele acestea, la Viena, pentru a "identifica si cataloga toate obiectele cosmice care ar putea reprezenta un pericol real pentru Pamint". Subiectul a fost introdus pe agenda intilnirii la solicitarea NASA si a Congresului american.

Scenariul de film devine real

Scenariul filmului "Armaghedon" este "perfect plauzibil", spune Dumitru Prunariu, actualmente reprezentantul Romaniei in Comisia de specialitate a ONU si ca atare participant la reuniunea din Austria. Specialistii in domeniu estimeaza ca, in 2029, un asteroid, botezat Afobis, ar putea ajunge la o distanta "ingrijoratoare" de Pamint, iar la o urmatoare trecere, dupa circa 12 ani, ar putea chiar sa loveasca Pamintul. "Desi obiecte cosmice, mai mici sau mai mari, ajung in fiecare zi in preajma Pamintului, si asta de sute de ani, in prezent au crescut informatia despre acestea, precum si numarul cercetatorilor implicati in supravegherea lor", mai spune Prunariu.

Tractorul spatial

Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic, infiintata in 1985 si formata din cei circa 370 de astronauti care au zburat in spatiu, cauta "solutii pasnice" pentru evitarea coliziunii cu Terra a obiectelor care se apropie de Pamint (Near Earth Objects). Problema consta in faptul ca detonarea unui asteroid de mari dimensiuni, ca in "Armaghedon", poate da nastere la bucati de diverse dimensiuni, care, odata intrate in atmosfera, au o traiectorie imprevizibila si pot duce tot la catastrofe.