Potrivit initiativei respective, o asemenea structura ar urma sa fie incadrata numai cu profesionisti din societatea civila si subordonata direct Parlamentului, serviciul respectiv eliminand, deci, profesionistii din SRI si STS. Interesant este ca, aproape concomitent, o propunere similara a venit si din partea PSD, senatorul Ioan Rus pledand ieri si pentru infiintarea unei "Agentii independente de comunicatii speciale". Cu alte cuvinte, toata lumea este obsedata de interceptarea convorbirilor telefonice, indiferent ca e la putere sau in opozitie, ceea ce ne obliga sa concluzionam ca interceptarile sunt si vor ramane la ordinea zilei, indiferent de rezultatul alegerilor. Sa ne interceptati bine, domnilor!

Secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, a declarat ieri, la dezbaterea publica avand ca subiect OUG nr. 131/2006 (ordonanta DIICOT), ca grupul parlamentar liberal a initiat un proiect de lege privind infiintarea unei "autoritati nationale de inregistrare si interceptare". Potrivit lui Stroe, acest organism va fi autorizat de Parlament si va fi singurul abilitat sa realizeze interceptari si inregistrari ale convorbirilor telefonice. Secretarul general al Guvernului a mai spus ca "membrii acestui organism vor fi toti personal tehnic, format din civili, specialisti in electronica si electrotehnica". Secretarul general al guvernului a adaugat ca acest organism va pune inregistrarile si interceptarile la dispozitia serviciilor secrete si a Parchetului. El a tinut sa precizeze, de asemenea, ca "inregistrarile si interceptarile convorbirilor telefonice vor putea fi efectuate doar in baza unor solicitari facute de organismele interesate care au primit mandate din partea unor judecatori". "E nevoie de corelare legislativa si de garantii reale pentru prevenirea abuzului in domeniu", a explicat Radu Stroe. (NewsIn)

PSD mai vrea si o agentie independenta de comunicatii speciale

Dupa ce liberalii au anuntat, ieri, initierea unui proiect de lege privind infiintarea unei "autoritati nationale de inregistrare si interceptare", drept unica institutie abilitata sa realizeze interceptari si inregistrari ale convorbirilor telefonice, social-democratii au iesit si ei la rampa cu acelasi subiect. Vicepresedintele PSD, Ioan Rus a declarat ca PSD doreste... infiintarea unei Autoritati nationale de interceptare, subordonata Parlamentului, si o agentie independenta de comunicatii speciale, subordonata Guvernului, in timp ce Mircea Geoana a recunoscut ca s-a inselat atunci cand a cerut desfiintarea CSAT, institutie prevazuta in Constitutie. In ceea ce-i priveste pe social-democrati, acestea sunt doar cateva dintre prevederile propriului pachet de legi privind siguranta nationala, prezentat, ieri, succint presei, pentru prima oara.

De altfel, social-democratii au cerut ajutorul presei pentru lansarea unei dezbateri publice pe tema pachetului de legi. Principala nemultumire a PSD: tot acest pachet de legi, ce reglementeaza functionarea serviciilor, ar trebui sa fie reflectat atat in interiorul Strategiei nationale de securitate, cat si al Strategiei post-aderare. In viziunea PSD, "autoritati specializate" sunt doar SRI, SIE, DIA si structura specializata din MI, in timp ce SPP ar urma sa treaca la Ministerul de Interne, ca directie integrata. Acestea ar trebui controlate de catre o Comisie parlamentara unica si finantate atat de la buget atat si din alte surse- tip sponsorizari sau donatii. Social-democratii au incercat sa reglementeze si statutul controversatilor ofiteri acoperiti. Potrivit pachetului de legi al PSD, acestia nu pot face parte din legislativ, executiv, corpul judecatoresc sau mass-media. Exista insa si exceptii de la aceasta prevedere, acordate in cazuri speciale, ce tin de interesul national- printre care misiunile legate de terorism sau contraspionaj.

Documentul mai prevede ca ofiterii de informatii nu pot efectua acte de urmarire penala, decat in aceleasi situatii speciale, legate de probleme strategice, cum ar fi traficul de arme sau tehnologii nucleare. Cresterea controlului parlamentar asupra serviciilor de informatii nu este singura "revendicare" a PSD.