O lunga si suspecta balbaiala. Cam asta este tot ce au incercat sa serveasca, din nou, jurnalistilor, reprezentantii Ministerului Culturii in conferinta de presa care a precedat, ieri, expunerea bratarilor recent rascumparate de Executiv cu aproape un milion de lei. Directorul Muzeului National de Istorie, Crisan Museteanu, si Mircea Anghelescu, reprezentantul Ministerului Culturii, au fost vadit deranjati de intrebarile incomode ale ziaristilor de la Adevarul, evitand orice incercare de a informa corect si complet opinia publica despre operatiunea "Tezaurul lui Burebista".

Adrian Iorgulescu, ministrul culturii a promis ca va aduce in tara si cea de-a cincea bratara, culmea, fara sa demonstreze ca aceasta ar fi originala. Singurul argument pe care ministrul l-a adus in acest sens a fost acela ca oficialii francezi stiu bine ca artefactul este autentic. Dincolo de toata prezentarea seaca si evaziva de la conferinta, Adevarul a reusit sa intre in posesia unui punct de vedere independent, care ar putea rasturna din temelii teoria oficiala despre asa-zisele bratari dacice.

Specialistul in axiometrie Viorel Cojocaru (n.r.-cel care a investigat si Tezaurul de la Pietroasa), membru al echipei care a masurat la Institutul de Fizica Atomica prin metoda fluorescenta de raze X compozitia aliajului din bratarile dacice, adica "amprenta aurului", il combate pe istoricul Mircea Babes, seful Comisiei de la Frankfurt. Acesta a sustinut ca bratarile ar fi fost facute din kosoni romani cu o puritate de 23,5K. Acest procent, apropiat de cel al aurului pur, ar fi putut sustine teoria posibilelor falsuri, realizate recent din lingouri de aur. Viorel Cojocaru a declarat pentru Adevarul ca "metalul din bratari nu este pur" si ca amprenta lui vadeste "un titlu cuprins intre 19,3 si 22,2 carate, departe de aurul purificat prin tehnica cementarii, folosita de romani".

Teoria specialistului de la IFA vine sa-i contrazica chiar si pe politistii de la IGP, care au dat in urmarire generala bratarile de 24 de carate, adica de o alta puritate decat cea pusa in evidenta de fizicieni.

Mircea Anghelescu arunca pisica la Parchet

Cele patru asa-zise bratari dacice au fost expuse, ieri, la Muzeul National de Istorie cu mult fast, cu multe vorbe de lauda la adresa autoritatilor. Crisan Museteanu, directorul MNIR, si Mircea Anghelescu, directorul Directiei Patrimoniu Cultural National din cadrul MCC, au evitat raspunsurile directe. Reprezentantii Executivului nu au pus la dispozitia presei documentele care au certificat ca bratarile ar fi autentice. Mai exact, expertiza de la Frankfurt si analizele fizico-chimice efectuate la IFA. Mircea Anghelescu, reprezentatul MCC, a aruncat pisica in ograda Parchetului: "E sigur, dvs. aveti mult mai multe informatii decat avem noi.

Cand s-au intors bratarile in tara, stim ca s-a organizat o conferinta de presa la Parchet. Acolo erau cei care puteau sa va raspunda la intrebari."