Raportul National al Eurobarometrului, realizat in septembrie 2006 si dat publicitatii ieri, demonstreaza ca exista diferente importante intre regiunile de dezvoltare din Romania. In regiunile Sud si Sud-Vest se observa o atitudine foarte pesimista fata de viitor, persoanele intervievate declarind ca "va fi la fel de rau" si "e bine, dar va fi mai rau". In regiunile Nord-Vest, Vest si Sud-Est, inclusiv Bucurestiul, se remarca atitudini optimiste de genul "e bine si va fi mai bine".

In partea de Nord-Est a tarii, mai exact in zona Moldovei, exista doua atitudini extreme: o parte sint cei care spun ca "e bine si va fi mai bine" si altii (judetele sarace din sud-est) care spun ca "e rau si va fi si mai rau". O explicatie a acestei situatii, data de profesorul Dumitru Sandu, editorul studiului, este ca familiile care au o ruda plecata la munca in strainatate tind sa vada viitorul in culori mai optimiste fata de cei care nu au aceasta posibilitate (in special din judetele Vaslui si Botosani). O imagine aparte ofera Centrul Romaniei, in care oamenii par a fi cei mai indecisi, acolo inregistrindu-se cele mai multe raspunsuri de genul "nu stiu cum va fi".

Mai pesimisti decit noii europeni

Satisfactia in viata de zi cu zi in Romania (48%) este mai scazuta decit in UE (72% in noile state membre si 85% in vechile state membre UE-15), dar optimismul individual este mai ridicat decit in Uniune (40%, comparativ cu 31% in noile state membre si 35% in UE-15). Avind in vedere insa situatia inregistrata in noile state membre UE (cele 10 care au aderat in mai 2004) si vechile state membre ale Uniunii (UE-15) se poate spune ca numarul celor multumiti, care spun ca "va fi la fel de bine" in viitor, va creste in urmatorii ani. De exemplu, daca in Romania se inregistreaza 15% "va fi la fel de bine", in noile state membre sint 37% care au aceasta opinie, iar in vechile state membre 45%.