"Criminal si ilegitim". Aceasta este caracterizarea, pe baza datelor stiintifice, a comunismului din Romania, facuta de Comisia pentru analiza dictaturii din perioada 1945-1989, care isi va prezenta Raportul in fata Parlamentului prin chiar vocea initiatorului ei, presedintele Traian Basescu.

Un document nonideologic

Vor fi nominalizati de la Iosif Chisinevschi si Ana Pauker la Nicolae Ceausescu, Gheorghiu-Dej, trecind prin Ion Iliescu, si pina la Mihail Roller, Adrian Paunescu, Silviu Brucan ori Corneliu Vadim Tudor. Presedintele va mai striga si un catalog al onoarei: cel al martirilor comunismului.

"Raportul nu urmareste sub nici o forma culpabilizarea colectiva a membrilor PCR si UTC si nici demonizarea stingii democratice si antitotalitare. El a fost redactat in spiritul societatii deschise si al valorilor liberale", declara Vladimir Tismaneanu. Raportul demoleaza un mit, cel al existentei a doua fete ale Securitatii: una buna si una rea. In plus, el insista asupra deschiderii fara restrictii a arhivelor comuniste pentru completarea acestui document, dar si pentru includerea studierii crimelor acestui regim in programele scolare.

Ce va urma

Reactii pozitive din partea societatii civile si obiectii din partea clasei politice - acestea sint pronosticurile pe care le da Cristian Vasile, secretarul Comisiei Tismaneanu, istoric al religiilor. Primii au solicitat insistent condamnarea comunismului, ceea ce-l face pe Vasile sa creada ca nu vor da Raportului un feed-back negativ. La polul opus, politicienii amintiti in studiu vor contesta munca autorilor, dintr-un motiv sau altul. "Trebuie sa se inteleaga ca este o lucrare istorica, nu o arma politica folosita de Basescu. Chiar tratarea biografiei lui Iliescu este nuantata. Ea nu a fost scrisa de adversarii politici ai lui Iliescu, ci de niste oameni de stiinta, istorici, politologi", spune secretarul Comisiei.