Curtea de Apel Bucuresti a aminat ieri pentru azi, la ora 13.00, discutarea prelungirii mandatelor pentru cei patru arestati preventiv in dosarul de spionaj si de tradare din Ministerele Economiei si Comunicatiilor. Procurorii au cerut, prin referat, prelungirea mandatelor si au adus detalii interesante din ancheta.

Cartele de Austria

In referatul Parchetului, citat de NewsIn, se spune ca Stancev "avea convingerea ca, daca el si ceilalti membri ai grupului folosesc cartele telefonice de Austria sau de Anglia, nu pot fi interceptati de autoritatile romane. Totodata, rezulta rolul ministrului Zsolt Nagy de a verifica tot timpul daca membrii grupului Stancev sint monitorizati in ceea ce priveste convorbirile telefonice". In afara acestuia este mentionat si numele vicepresedintelui UDMR Gabor Kerekes. In 28 august 2006, Stamen Stancev ii spune lui Gabor Kerekes sa verifice "daca telefoanele sale sint puse sub observatie in Romania".

In aceasta discutie, Stancev spune clar: "De obicei, Schumi (ministrul Nagy) verifica mereu. Dar sint foarte surprins, pentru ca am auzit mai intii de la CEZ... Pentru ca nu conteaza ca sint bulgar, dar nu pot sa-mi urmareasca telefonul de Austria".

Tot referatul de prelungire a mandatelor face referiri explicite la posibila incadrare a faptelor savirsite de fostul ministru al Economiei Codrut Seres si la ministrul Comunicatiilor Zsolt Nagy, care, "prin acte de complicitate intelectuala si materiala, au facut posibila realizarea scopului tintit de gruparea infractionala organizata cu caracter transnational".

Omul lui Vintu, lobby la Nagy

Despre Zsolt Nagy se spune ca i-ar fi oferit lui Stancev date chiar si despre relatia sa de colaborare cu serviciile secrete.

De exemplu, intr-o convorbire telefonica purtata de Stancev si Vadim Benyatov, in 17 mai 2006, se vorbeste de un raport al serviciilor secrete ce i-ar fi fost inminat lui Nagy, informatia venind de la acesta din urma: "Exista un raport care a fost cerut de Schumacher (Zsolt Nagy - nota procurorilor), deoarece cineva i-a spus ca trebuie sa fie atent... de fapt Dan Stratan a fost la minister si a cerut sa faca niste chestii… si el (Zsolt Nagy) a cerut serviciilor secrete sa-i dea opinii despre Stratan. Serviciile i-au dat un raport - pe care nu l-am cerut, dar pot sa o fac -, iar in raport se spune ca este platit cu salariu lunar de Vintu. Este foarte interesant".

Bani in Austria

Anchetatorii au descoperit la perchezitia efectuata acasa la Radu Donciu, arestat si el, 16 extrase de cont emise de Bank Austria Credit Anstalt, al caror titular este fostul consilier pe probleme de privatizare al ministrului Zsolt Nagy. Potrivit referatului de prelungire a arestarii, aceste conturi vor fi documentate printr-o comisie rogatorie, care va fi transmisa autoritatilor judiciare austriece, pentru a se demonstra ca aceste conturi din Austria ale lui Radu Donciu au fost alimentate de membri din strainatate ai retelei de spionaj conduse de Stamen Stancev. Aceasta este prima mentiune directa la beneficiile materiale pe care functionarii si demnitarii romani care au servit cu informatii clasificate reteaua de spionaj le-ar fi primit in schimbul serviciilor aduse.