Astazi, intre orele 11,00-12,00 in zona Arcului de Triumf din Capitala va avea loc cea mai mare parada militara organizata in ultimii ani cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Peste 1200 de militari din cele mai importante unitati ale MAp, MAI, SRI si SPP vor defila pe sub Arcul de Triumf. Momentele cele mai spectaculoase vor fi insa oferite de blindatele armatei. Tehnica grea pe senile va fi "incaltata" cu saboti de cauciuc pentru a proteja asfaltul. Parada va incepe cu defilarea drapelelor de epoca si steagurilor de identificare ale Statului Major General si categoriilor de forte.

Blocul de parada al Fortelor Terestre

Primul bloc de parada va fi constituit din institutiile militare de invatamant. Detasamentul Academiei Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu" Sibiu va fi compus din studenti, baieti si fete, din cei patru ani de invatamant. Al doilea detasament va fi format din elevii Colegiului Militar Liceal ,,Dimitrie Cantemir".

Infanteria - Regina bataliilor - va fi prezenta la defilare cu doua detasamente. Cel dintai va fi reprezentat de detasamentul Brigazii 2 Infanterie Craiova, unitate care a a participat in teatrele de operatii si in misiunile multinationale. Acest detasament va fi compus din militari din Batalionul 20 Infanterie ,,Scorpionii Negri".

Dupa militarii olteni va urma defilarea unui alt detasament constituit din militari care au participat la misiuni internationale in teatrele de operatii din Irak, Afganistan si Kosovo. Vanatorii de munte vor fi reprezentanti de militarii Batalionului 33, din Curtea de Arges, unitate aflata in compunerea Brigazii 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa". Compania 1 din acest batalion a facut parte, timp de sase luni, in cursul anului 2005, din Forta de Protectie a Misiunii de Asistenta ONU din Irak.

Fortele aeropurtate vor fi reprezentate de detasamentul de parasutisti, constituit din militarii Batalionului 60 Parasutisti ,Baneasa - Otopeni".

Fortele Aeriene si Navale

Detasamentul de defilare este format din militari profesionisti apartinand Brigazii 1 Rachete Sol-Aer.

Blocul de parada al Fortelor Navale, prima categorie de forte complet profesionalizata din Armata Romaniei, va fi reprezentat de militari profesionisti din unitatile de nave apartinand Flotilei de Fregate, divizionului de nave dragoare si divizionului de rachete navale. Printre marinarii Flotilei de Fregate se numara membri ai echipajelor fregatelor Regele Ferdinand si Marasesti. Nava Regele Ferdinand, prima fregata de tipul 22 intrata in serviciul Fortelor Navale Romane, a fost totodata, prima nava militara a tarii noastre care a participat la o operatie militara impotriva terorismului, sub pavilion si comanda NATO. Cea de-a doua fregata romana, Regina Maria, se afla in mars spre tara, dupa incheierea unei misiuni in Marea Mediterana.

Fortele pentru operatii speciale ies la rampa

Pentru prima oara, Armata Romana va prezenta vehiculul de lupta pentru operatii speciale tip URO VAMTAC. Vehiculul de lupta neblindat pentru operatii speciale, tip Uro Vamtac, este un mijloc modern de lupta foarte mobil, intrat de curand in inzestrarea Fortelor pentru Operatii Speciale ale Armatei Romaniei.

Dupa trecerea mijloacelor de transport ale fortelor speciale, defilarea va continua cu o coloana de blindate grele. Aceasta va fi formata din transportoare amfibie blindate - B 33 Zimbru. Va urma o subunitate formata din masini de lupta ale infanteriei MLI - 84 M ,Jderul", tehnica de artilerie apartinand sistemului LAROM si o coloana formata din instalatii de lansare CA - 95. In premiera, pe sub Arcul de Triumf, vor trece si sistemele de rachete sol-aer cu baza la sol HAWK.

Pentru a putea fi prezente la defilarea de astazi, pe senilele blindatelor GEPARD, un sistem de artilerie antiaeriana blindat, au fost montate placute de cauciuc pentru a proteja asfaltul. Dupa aceste blindate va urma o coloana formata din sistemul antiaerian 2 x 35 mm "VIFORUL", autostatiile radio Harris care asigura comunicatiile radio la nivel tactic si autostatiile radio Panther cu salt de frecventa.

Daca vremea va fi favorabila, pe timpul defilarii tehnicii militare, zona va fi survolata de noua elicoptere IAR 330 Socat, sase aeronave IAR 99 si noua aeronave MiG 21 LanceR.

Evenimentul se va incheia cu defilarea detasamentului din Regimentul 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul" si prezentarea onorului de catre Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii.