Procurorul DIICOT Doru Ioan Cristescu si Ciprian Nastasiu si-au motivat inlocuirea masurii neprivative de libertate cu cea de retinere pentru 24 de ore, in cazul lui Stamen Stantchev, datorita probelor aparute ulterior instituirii inetrdictiei de parasire a tarii.

Astfel, spun procurorii, "analizand ,,jocul combinat,, al inculpatului Stamen Stantchev exprimat cu evidenta de convorbirile telefonice declasificate dupa luarea masurii preventive a obligarii de a nu parasi localitatea s-au clarificat mai multe aspecte ce marcheaza existenta unei retele din care facea parte inculpatul", s-a constatat ca s-au schimbat temeiurile care au determinat luarea masurii preventive.

Un alt motiv al schimbarii masurii l-a constituit si evaluarea docuemntelor ridicate in timpul perchezitiilor efectuate in apartamentele lui Stamen Stantchev si Mustafa Oral. A treia noutate care a intervenit in acest interval de timp, a fost contestarea in instanta a interdictiei de parasire a Bucurestiului.

Analizand aceste trei elemente noi, procurorii au ajuns la concluzia ca exista motive verosimile de a banui ca inculpatul a savarsit infractiunile de care este acuzat, iar "prin gestul si atitudinea sa, inculpatul a urmarit ingreunarea procesului penal", mai ales prin faptul ca a atacat masura interdictiei de parasire a Capitalei.