Scandalul "Spionii si energia" se amplifica de la o zi la alta, la voluminosul dosar adaugandu-se noi file. Tinandu-si promisiunea, ministrul Seres l-a denuntat ieri la DNA pe Ioan Oltean de la PD, acuzandu-l de trafic de influenta, pentru favorizarea unei firme de distributie de energie electrica. Oltean a ripostat prompt, etichetand demersul drept "diversiune", iar PD-ul a luat pozitie la randul sau, anuntand inclusiv formarea unei comisii de ancheta pentru privatizarea Petrom. In acest timp, "lotul spionilor" continua sa defileze pe la Parchet, iar presedintele Basescu a dezvaluit in doua interviuri cine vaneaza, de fapt, independenta energetica a Romaniei.

Ministrul economiei Codrut Seres a inregistrat la DNA, luni dimineata, o plangere in care-l acuza de trafic de influenta pe deputatul PD Ioan Oltean, care ar fi insistat pe langa ministru pentru ca o firma privata sa cumpere energie electrica la preturi privilegiate.

Codrut Seres a declarat de mai multe ori, in utlima saptamana, ca deputatul PD Ioan Oltean i-a facut de curand o vizita la minister si i-a cerut sa intervina pentru favorizarea firmei Beny Alex, un intermediar in afaceri cu electricitate.

Ioan Oltean, a marturisit, ulterior, intr-o emisiune radio, ca l-a vizitat pe Seres la minister, dar nu pentru a face presiuni, ci lobby si a se interesa daca contractul pe care il are firma unei "cunostinte foarte bune" - Benny Alex - cu termocentralele de la Turceni si Rovinari si va fi reziliat. "Cunosc proprietarul acestei firme, dar de aici si pana a exercita presiuni asupra ministrului Seres calea este mult prea lunga si mult prea stiu eu, intortocheata. (...) Deci, am avut o discutie cu ministrul Seres legata de potentiale abuzuri care s-ar putea savarsi legat de contractul legal pe care aceasta firma il are cu Turceni - Rovinari. O discutie in care l-am intrebat daca exista posibilitatea continuarii contractului sau a rezilierii acestuia. A fost o discutie de o jumatate de minut cu dl ministru Seres. M-a asigurat ca contractul este legal si ca aceasta discutie intre noi doi s-a incheiat. Deci, de aici si pana la a exista presiuni asupra ministrului Seres, drumul este atat de lung", a spus Oltean.

Vicepresedintele PD Ioan Oltean a declarat, luni, inainte de sedinta Biroului Permanent National al partidului, ca plangerea depusa de ministrul Seres la adresa sa este o incercare de a distrage atentia de la anchetele care se fac asupra ministrului economiei si comertului. "Plangerea depusa impotriva mea la DNA este o incercare a domnului ministru de a distrage atentia privind ultimele dezvaluiri la adresa lui si in special cele privindu-l pe bulgarul Stantchev ", a comentat Oltean.

"Faptele" retelei coordonate de Stantchev, cu care Seres s-ar fi intalnit de mai multe ori, au incalcat aquis-ul comunitar si au facut ca Romania sa "nu poata garanta unitatea si omogenitatea pietei interne", deoarece au distorsionat concurenta, este cea mai dura concluzie pusa de procurorii DIICOT in sarcina dosarului privatizarilor tradate. "Nu ma simt vinovat", a subliniat el, precizand ca va da mai multe amanunte dupa ce va citi plangerea. Cat despre refuzul lui Seres de a se prezenta pentru o discutie cu grupul deputatilor democrati, vicepresedintele PD a specificat ca partidul "va insista". "Era clar ca va refuza un dialog cu grupul PD, gasindu-si alte preocupari", a adaugat el.

Comisie de ancheta PD pentru privatizarea Petrom

Presedintele Partidului Democrat (PD), Emil Boc, a anuntat ieri intr-o conferinta de presa, ca la nivelul formatiunii exista o comisie de specialisti care analizeaza impactul privatizarii Petrom: "Dincolo de cazul Marinescu (referitor la initiativa senatorului democrat Marius Marinescu de modificare a Legii de privatizare a Petrom - n.red.), problema Petrom nu este una care sa fie ignorata si trebuie tratata cu toata seriozitatea. Cand concluziile Comisiei vor fi gata, vi le vom prezenta".

Referindu-se la discutiile declansate de Cotroceni cu privire la privatizarile din domeniul energetic, Boc este de parere ca la nivel guvernamental impactul acestora nu a fost atent analizat. La randul sau, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, i-a dat dreptate seflui statului in ceea ce priveste acest subiect: "Eu am sesizat guvernul in momentul in care s-a privatizat Electrica Muntenia Sud. Am solicitat ca infrastructura sa ramana domeniu public pentru ca acel operator de utilitate vitala pentru comunitate este posibil sa dea faliment in conditiile in care intreaga infrastructura ramane in proprietatea acelei companii si ajungem in situatia in care comunitatea nu poate sa reactioneze nefiind in domeniul public si in proprietatea municipalitatilor aceasta infrastructura".

BPN al PD a luat in discutie cazul Ioan Oltean

Deputatul Ioan Oltean, vicepresedinte al Partidului Democrat (PD), i-a informat, ieri, pe membrii Biroului Permanent National cu privire la acuzatiile de trafic de influenta care-i sunt aduse de ministrul economiei si comertului, conservatorul Codrut Seres. La finalul sedintei BPN, Oltean a declarat ca discutiile pe care le-a avut cu Seres nu au depasit niciodata cadrul legal, precizand, totodata, ca patronul firmei incriminate ii este prieten, dar nu a intervenit pentru el. La randul sau, presedintele PD, Emil Boc, a precizat: "Nu stiu, insa, cat de credibil este, deocamdata, domnul Seres in masura in care domnia sa are de oferit niste raspunsuri mult mai grave si mai dificile la infractiuni de tradare sau spionaj economic. Asa ca asteptam si de la el raspunsurile pe care le va da organelor abilitate ale statului cu privire la aceste intrebari".

Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, l-a acuzat pe Ioan Oltean ca ar fi incercat sa faca trafic de influenta in favoarea unei firme pentru ca aceasta sa cumpere electricitate de la centralele de stat. Intr-un interviu aparut in presa centrala, Seres a afirmat ca Oltean i-a cerut in repetate randuri sa "ajute" firma respectiva. In opinia lui Oltean, actiunea in justitie a lui Codrut Seres reprezinta "o incercare a acestuia de a distrage atentia de la ultimele dezvaluiri in privinta sa, in special cele legate de bulgarul Stancev".