Comisia parlamentara de control al Serviciului Roman de Informatii (SRI) a anuntat, ieri, ca a fost finalizat raportul privind disparitia sirianului Omar Hayssam. Cum era de asteptat, raportul arata ca SRI nu este responsabil de disparitia sirianului, singura institutie in spatele careia a fost aruncata toata vina fiind DIICOT-ul, care n-ar mai fi solicitat Serviciului sa-l monitorizeze pe inculpat, dupa eliberarea acestuia, desi el era cercetat in mai multe dosare de urmarire penala.

Ancheta parlamentara a Comisiei SRI absolva de orice vina Serviciul, despre care spune ca si-a indeplinit toate atributiile in ceea ce priveste relatia sa cu Parchetul General si DIICOT-ul. Ce au scapat din vedere parlamentarii semnatari ai raportului mentionat e faptul ca, potrivit schemei de organizare a SRI, una dintre subunitatile Serviciului - Inspectoratul pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului, condus de generalul Ion Stefanut - avea obligatia sa asigure non-stop monitorizarea lui Omar Hayssam, indiferent daca DIICOT ar fi cerut acest lucru sau nu.

Desi toata lumea a considerat ca demisiile celor trei sefi de servicii de informatii (Radu Timofte - SRI, Gheorghe Fulga - SIE si Virgil Ardeleanu - DGIPI) reprezinta plata disparitiei sirianului, in acest moment - cand au trecut aproape trei luni de la eliberarea lui Hayssam - exista voci potrivit carora ar fi fost normal ca si generalul Stefanut sa demisioneze, in conditiile in care el ar fi trebuit sa fie la serviciu in momentul declansarii crizei.