Sub titlul "Romania face sa vorbeasca arhivele Securitatii - Bucurestiul deschide cutia Pandorei", cotidianul elvetian "Le Courrier" a publicat, in editia sa electronica de ieri, un comentariu care subliniaza ca unele dintre documentele declasificate din arhivele fostei Securitati ar trebui sa faca lumina in privinta depozitelor de fonduri evreiesti "romanizate", aflate in bancile din Tara Cantoanelor.

Cotidianul spune ca, pe baza respectivelor arhive, Congresul International al Evreilor a acuzat, recent, Asociatia Bancherilor Elvetieni ca ar ascunde informatii privind depozite din cel de-al II-lea razboi mondial apartinand unor evrei de origine romana. Articolul dezvaluie ca ar exista detalii care demonstreaza existenta unui cont prin care s-ar fi "nationalizat" fondurile evreiesti in timpul regimului lui Ion Antonescu.

Ulterior, se pare ca documentele care ar fi putut demonstra respectiva operatiune ar fi disparut, astfel ca exista suspiciunea ca sumele "nationalizate" ar fi tranzitat in alte conturi, ulterior lichidate in favoarea unui beneficiar "necunoscut". Abia in 1962 Elvetia a creat un serviciu de identificare a averilor strainilor disparuti, procedura care a aratat ca sumele depuse in banci elvetiene de persoane avand origini din Romania s-ar ridica la 600.000 franci elvetieni (suma echivalenta cu circa 3.000.000 euro acum).