Copiii si nepotii se vor putea bucura si ei de filmele copilariei noastre. "Nea Marin miliardar", "Cu miinile curate", "Ultimul cartus", "Mircea", "Osinda" si "Dacii" sint primele titluri din colectia care va cuprinde nu mai putin de 21 de filme. Acuzat de legaturi mai mult decit vinovate cu regimul comunist, Nicolaescu a fost inainte de ’89 stapin absolut nu numai peste cinematografia, ci si peste istoria romanilor pe care a interpretat-o in functie de necesitatile momentului. Atins de o usoara amnezie, regizorul a declarat, la lansarea colectiei de DVD-uri, ca filmele lui nu au raspuns nicicind la comenzi politice si ca nu a facut nici un compromis cu vechea putere comunista.

"Mircea cel Mare era Ceausescu intreg"

"Asta este o mare minciuna!", il contrazice criticul de film Andrei Gorzo. "Istoria, asa cum apare ea in filmele lui, era aprobata intru totul de organele de partid si de stat. Imaginea lui Mihai Viteazul este cea pe care voia sa o impuna regimul, cit despre Mircea cel Mare (nu aveai voie sa-l numesti "cel Batrin"), ce sa mai zici? Era Ceausescu intreg. Despre colectia de DVD-uri, nu stiu cine vor fi 'fericitii>> cumparatori si nu inteleg de ce ai mai da bani pe DVD-uri cind oricum vezi toata ziua filmele lui la televizor, pe gratis."

Regizorul este contrazis in afirmatiile sale de chiar unele dintre filmele cu care PRO TV ne delecteaza in fiecare simbata dupa-amiaza de ceva vreme incoace. In celebrele sale policier-uri, personajele pozitive sint comunisti sau simpatizanti comunisti, in timp ce toata pegra societatii, mafiotii, criminalii si hotii erau musai descendenti ai burgheziei si ai mosierimii. Rareori a pierdut Nicolaescu in filmele sale vreun prilej sa transmita catre public vreun mesaj propagandistic. Pina si dacii pareau uneori niste ilegalisti avant la lettre.