Dezvaluirile presedintelui Bush asupra existentei inchisorilor secrete ale CIA, fara a preciza insa in ce tari sunt localizate aceste inchisori, au starnit o furtuna de reactii pe plan european. Lideri politici, membri ai Parlamentului European, reprezentanti ai Consiliului Europei, activisti pentru apararea drepturilor omului, luand act de recunoasterile fie si tardive ale Casei Albe, nu isi ascund preocuparea fata de hotararea de mentinere a acestor inchisori, chiar daca momentan au fost golite, si fata de "complicitatea" care ar fi fost manifestata de "anumite guverne".

In aceasta privinta sunt citate din nou numele Romaniei si Poloniei, care, dupa cum afirma "International Herald Tribune", ar putea fi somate de UE sa clarifice invinuirile ce li se aduc. Oficial, reprezentantii UE au sustinut ca, deocamdata, nu exista dovezi asupra existentei inchisorilor secrete pe pamant european. Inaltul comisar al UE pentru problemele externe si de securitate, Javier Solana, a declarat ca "informatiile pe care le posed arata ca nu exista tara membra in UE sau candidata care, dupa cunostinta mea, sa aiba inchisori secrete".

Acelasi "International Herald Tribune" considera insa ca anuntul lui Bush pune aliatii sai din Europa intr-o pozitie stanjenitoare, dupa ce acestia au negat in trecut si o fac acum din nou ca ar avea cunostinta de existenta "locatiilor negre" sau de zborurile ilegale ale avioanelor CIA. Ziarul mentioneaza, de asemenea, ca o comisie de investigatii a Parlamentului European se va deplasa in curand in Romania si Bulgaria, tari candidate la UE, pentru o ancheta la fata locului.