Incredibil, dar adevarat: conform unor documente oficiale, actualul "manager" al Postei Romane, Dan Mihai Toader, a agreat sa-si mentina fotoliul de "tartor" al Companiei Nationale, oferind cu generozitate contracte de publicitate din bani publici. stiind ca sustinerea sa depinde de maharii din Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) - in speta ministrul Szolt Nagy (UDMR) si secretarul de stat Florin Bejan (Uniunea Crestin Sociala - partid format din sindicalisti) - dar si de suportul sindicalistului Matei Bratianu, Toader a agreat sa ofere din banii CNPR contracte de publicitate de peste 3,2 milioane de euro (in conditiile in care bugetul anual pentru publicitate al CNPR, aprobat de MCTI este de 2.000.000 euro) unor publicatii sau companii "media" care au in spate diverse grupuri de interese ce-i pot asigura linistea.

Pentru ca "ingineria" sa nu bata la ochi, Toader a decis ca fondul alocat "publicitatii" sa tranziteze prin PostCom SA, companie ai caror actionari sunt sindicalistii din Posta. Surprinzator, alegerea PostCom in calitate de agentie de publicitate nu a fost facuta cu respectarea legislatiei privind achizitiile publice, ci a fost pur si simplu o alegere care a tinut exclusiv de vointa maharilor din Posta si din MCTI. Din acest motiv, PostCom nu a avut practic nici un cuvant de spus in ceea ce priveste alegerea "partenerilor" in care CNPR urma sa-si faca publicitate, acesta fiind atributul exclusiv al lui Mihai Toader & comp. (din MCTI, sindicate, diverse grupuri de interese etc).

Ca urmare a acestui fapt, Toader a directionat sume consistente reprezentand publicitate catre zeci de entitati care fie editeaza diverse publicatii, fie acorda "consultanta" in organizarea unor evenimente de doi lei pe piata media.

Printre clientii alesi de Toader & co sa presteze servicii de publicitate pentru Posta se numara si doua companii, in spatele carora se regasesc doua nume legate indirect de Posta. Este vorba de SC Scripta SA, care editeaza cotidianul national de limba maghiara Uj Magyar Szo (Noul Cuvant Maghiar) si in spatele careia se regaseste senatorul UDMR Atilla Verestoy (in calitate de actionar majoritar) si de Master Communications International - entitate detinuta de sotia, respectiv fiica lui Razvan Haritonovici, personaj implicat in urma cu cativa ani, in calitate de presedinte al societatii de asigurare-reasigurare Astra SA, in scandalul BRS - BID - Posta Romana.

Conform evidentelor, confirmate de administratorul PostCom SA, Emilia Iacomi, Scripta SA a primit cu "dedicatie" de la Toader un contract de publicitate de 500.000 de euro (din care in iunie-iulie a.c. a primit o plata de 753.063 RON), in vreme ce firma familiei Haritonovici a primit o "halca" publicitara de 81.347 RON. Contactat, Atilla Verestoy a confirmat existenta contractului, in vreme ce administratorul firmei sale a negat valoarea acestuia. De cealalta parte, seful CNPR, Dan Mihai Toader, a refuzat orice dialog, inchizandu-ne telefonul.

Conform documentelor oficiale, PostCom SA a parafat la data de 9 mai 2006 un contract (nr. 149) cu Scripta SA - la care actionar majoritar este senatorul UDMR Attila Verestoy (84,63%) pentru o perioada de un an in suma de 300.000 euro. Ulterior a mai fost incheiata o anexa la respectivul contract, in suma de 200.000 euro. Obiectul contractului: "spatiu publicitar (...) in contul si in specificatia prevazuta in Anexa 1". Durata contractului: 12 luni, cu posibilitatea de prelungire. intelegerea a fost parafata de Stanik stefan Ioan si de Vincze Lorencs - din partea Scripta SA si de Nicolae Zamfir (director general) si Angela Bara (contabil sef) - din partea PostCom SA.

Conform declaratiilor Emiliei Iacomi - administratorul PostCom, intelegerea a fost impusa de Dan Mihai Toader si acceptata de sefii MCTI, dar si de sindicalistul Matei Bratianu. "Curentul" i-a contactat pe sefii Scripta SA, Attila Verestoy (actionar majoritar), Vincze Lorencz (director de marketing) si pe administratorul PostCom, Emilia Iacomi. Daca Attila Verestoy si Emilia Iacomi au recunoscut valoarea contractului si platile facute catre Scripta SA de catre PostCom (753.063 RON), Vincze Lorencz a negat aceste aspecte. Surprinzator, desi Iacomi a dezvaluit clar faptul ca acest contract dintre PostCom si Scripta SA s-a facut cu "dedicatie" de la Toader, atat Verestoy Attila, cat si subalternul sau au negat cu jumatate de gura spusele administratorului partenerului lor.