Consiliul Suprem de Aparare a tarii a decis, luni, ca deocamdata nu se impune ca Romania sa participe cu trupe la FINUL - forta de mentinere a pacii in Liban - urmand ca situatia sa fie reanalizata doar daca va exista o solicitare expresa adresata autoritatilor romane. Presedintele Traian Basescu a precizat, dupa sedinta CSAT, ca Romania nu se va implica cu forte militare, urmand sa participe la eforturile de reconstructie a infrastructurii.

Seful statului a apreciat ca, pana acum, Romania si-a facut datoria fata de comunitatea internationala, prin participarea la misiunile din Balcani, Afganistan si Irak. Traian Basescu a precizat ca Romania ramane disponibila ca, in situatia in care vor fi solicitari exprese adresate autoritatilor de la Bucuresti, sa analizeze cererile si sa puna la dispozitie forte, in masura resurselor financiare si militare disponibile.

Traian Basescu a apreciat ca decizia CSAT "corespunde realitatilor Romaniei de astazi". El a amintit ca Romania a trimis in Irak, Afganistan, Bosnia-Hertegovina si Kosovo forte militare care depasesc capacitatea militara a unui batalion pentru fiecare din cele trei teatre de operatiuni.

Seful statului a adaugat ca Romania are, in momentul de fata, in rezerva strategica a NATO, un batalion a carui pregatire pentru intrarea in teatrele de operatiuni a fost solicitata in urma cu trei saptamani. "in aceste conditii, totalul capacitatii militare puse la dispozitie de Romania inseamna mai bine de 12 batalioane, pentru ca sunt cele trei batalioane in teatre, plus cel de rezerva, ceea ce, conform standardelor, obliga sa avem cate un batalion in pregatire pentru inlocuirea celui aflat in treatrul de operatiuni si inca unul la odihna. Deci, pentru fiecare batalion din afara granitelor, avem doua batalioane in tara", a explicat Basescu.