Ilie Botos, care si-a dat demisia din functia de procuror general din cauza scandalului provocat de fuga lui Omar Hayssam, a fost reactivat ieri ca militar, primind gradul de general, printr-un decret semnat de Traian Basescu. Un comunicat remis, tot ieri, presei de Palatul Cotroceni arata insa ca rechemarea din rezerva s-a facut la solicitarea la ministrului Apararii si este motivata prin faptul ca Ilie Botos urmeaza sa fie numit procuror militar sef al Ser-viciului de urmarire penala la Parchetul Militar. Con-form legii, ministrul Apa-rarii nu are nici un drept in ceea ce priveste o functie a unui procuror, ci doar de a accepta si de a cere presedintelui Romaniei reactivarea unui magistrat ca militar. In mod curios, nici unul dintre oficialii care au intervenit pe traseul reactivarii lui Ilie Botos nu-si asuma si intentia ca acesta sa fie numit sef de sectie in Parchetul Militar.

Traseul reactivarii

Reactivarea lui Ilie Botos, cu grad de general de brigada, a fost propusa de seful Parchetului Militar, Dan Voinea. Acesta spune ca Botos i-a solicitat acest lucru, dat fiind faptul ca, inainte de a fi procuror general, el a activat ca procuror militar la Cluj. Voinea a inaintat solicitarea catre ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, care, la rindul sau, a trimis-o la Cotroceni, pentru emiterea decretului prezidential. Intr-un loc inca neidentificat din acest traseu, a aparut ca motivare a rechemarii din civilie intentia ca Ilie Botos sa fie numit ca sef al Serviciului de urmarire penala din Parchetul Militar, insa nimeni nu si-o asuma.

Voinea si Simpetru n-au cerut si functia

Dan Voinea sustine ca a cerut doar reactivarea, nu si numirea pe functie. "Intr-adevar, am trimis la Ministerul Apararii o adresa prin care solicitam reactivarea lui Ilie Botos ca general, cu o stea.

Propunerea de reactivare a venit chiar de la fostul procuror general, in urma cam cu o luna, imediat dupa ce si-a dat demisia. Nu am cerut decit reactivarea, nu am propus si numirea acestuia ca sef al Serviciului de urmarire penala", a declarat seful Parchetelor Militare, generalul Dan Voinea. Si procurorul general adjunct al Parchetului General, de care apartine Parchetul Militar, sustine versiunea subalternului sau: "Nu s-a pus pina acum problema numirii unui nou sef al acestui serviciu. Am trimis, asa cum se stie, solicitarea doar pentru reactivarea in functie", ne-a spus si Marcel Simpetru.