Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a transmis unei banci, vinerea trecuta, un ordin de blocare a conturilor SIF Moldova, pina la suma de 6,81 milioane de dolari, informeaza un comunicat al Societatii de Investitii Financiare trimis Bursei de Valori. Societatea informeaza ca in contul respectiv exista sume, in lei, care sa acopere contravaloarea celor 6,81 milioane de dolari.

Datorii de acum zece ani

Povestea datoriilor pe care SIF Moldova le are catre stat incepe inca de acum zece ani, cind SIF se numea FPP II Moldova (Fondul Proprietatii Private) si gravita pe orbita celebrului Corneliu Iacobov. Potrivit datelor AVAS, in anii 1995-1996, FPP II Moldova a avalizat opt bilete la ordin, emise de cinci societati comerciale, in favoarea Bancorex.

Practic, FPP garanta pentru creditele acelor firme catre Bancorex. Firmele nu au restituit imprumuturile, iar Bancorex a intrat in faliment. Acum, succesoarea FPP este SIF, care are de dat banii AVAS, institutia care se ocupa de recuperarea de la debitori a sumelor neplatite catre defuncta Bancorex.