"Doar la inceputul lunii iunie vom ajunge cu Dunarea sub cotele de inundatii in marile orase, Braila si Galati", a declarat Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, dupa sedinta de ieri a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta. Potrivit hidrologilor, debitul Dunarii la intrarea in tara va creste, in jurul datei de 7-8 mai, la 13.800 de metri cubi pe secunda. Ministrul Administratiei e de parere ca, in momentul de fata, cel mai mare pericol pe Dunare este acela al izbucnirii unor epidemii.

"Cea mai mare problema cu care ne confruntam acum este pastrarea sanatatii sinistratilor. Am interzis accesul alimentelor necontrolate in tabere. Am salvat 122 de oameni de la inec, nu am vrea ca, din alte motive, sa avem pierderi de vieti omenesti", a afirmat Blaga. Ministrul a avertizat ca autoritatile locale si sefii de tabere au luat masuri speciale pentru supravegherea medicala a sinistratilor, fiind create si conditii pentru mentinerea unui minimum de igiena.

La Rast, au fost aduse 24 de baterii de dus. Vasile Blaga a mai spus ca in taberele de sinistrati "nu se moare de foame", alimentele fiind suficiente pentru toata lumea. Potrivit ultimului bilant al Ministerului Administratiei si Internelor, 14.120 de persoane erau evacuate, luni, din cauza inundatiilor. Cele mai multe persoane evacuate provin din localitati din judetele Dolj (peste 8.000 de persoane), Calarasi si Tulcea.