Fostul ministru taranist Ulm Spineanu a murit, ieri, la pranz, dupa ce i s-a facut rau in sediul Directiei de Cercetari Penale (DCP), unde era audiat ca martor in Dosarul SIF Muntenia

Potrivit anchetatorilor, Spineanu a ajuns la DCP in jurul orei 13.20. Acesta a fost preluat de agentul de serviciu si condus pana in biroul ofiterului anchetator. S-a asezat linistit pe scaun si nu a dat semne de boala. La un moment dat, ofiterul anchetator a observat ca fostul ministru nu-i mai raspunde la intrebari. Acesta avea capul sprijinit de perete si parea inconstient.

Politistii au sunat imediat la numarul de urgenta 112 si au chemat o ambulanta. La recomandarea asistentului medical al DCP, care a constatat ca Spineanu se afla in stare grava, iar masina Salvarii intarzie, bolnavul a fost urcat intr-o masina a Politiei si transportat la Spitalul Municipal. Pe drum acesta insa a murit, motiv pentru care medicii au incercat inutil sa-l resusciteze. "L-au adus aici, la Camera de Garda, la 14.40. Nu a mai putut fi resuscitat, asa ca nu ne-a ramas decat sa-l declaram decedat."

Ambulanta a intarziat 24 de minute

Fiind caz medico-legal, corpul neinsufletit a fost transportat la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" din Capitala, pentru efectuarea necropsiei. "Deocamdata nu se poate spune, cu certitudine, cauza mortii. Decesul lui Ulm Spineanu este momentan considerat suspect, drept pentru care a fost trimis la IML pentru autopsie", ne-au spus medicii.

Directorul Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB), Ovidiu Cismaru, a recunoscut ca ambulanta a plecat la 24 de minute dupa ce a fost apelata pentru cazul Ulm Spineanu, intrucat nu a fost nicio masina libera mai devreme. Ulm Spineanu urma sa fie audiat in legatura cu un dosar referitor la un prejudiciu de aproape 20 de miliarde lei vechi, produs de Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI) Muntenia Invest, societate care administreaza investitiile SIF Muntenia. In urma unui control al Garzii Financiare la SAI Muntenia, s-au constatat inregistrari in contabilitate a unor documente false, in baza carora s-au incasat sume importante de bani.

"O mare pierdere pentru lumea afacerilor"

"Ulm Spineanu a fost una dintre personalitatile de marca ale Romaniei - membru al PNTCD, ministru al Reformei si vicepresedinte al Senatului. De numele sau se leaga programul economic si de reforma cu care Cabinetul Ciorbea a condus Romania in perioada 1996-2000. Este o mare pierdere si pentru lumea afacerilor pentru ca patronii romani si-au regasit locul si rolul din perioada interbelica in perioada in care Ulm Spineanu a fost presedinte al patronatului UGIR-1903", ne-a declarat Marian Petre Milut, presedinte al Uniunii Nationale a Patronatului Roman.

Spineanu a mai ocupat functia de vicepresedinte al Consiliului de conducere al FPP Muntenia, fiind ales de Parlament in 1992. In iunie 2005, Spineanu a fost revocat din CA al Grupului Financiar Muntenia, care administreaza SIF 4 Muntenia. A fost presedintele al UGIR 1903, membru al comitetului de conducere al Societatii Romane a Economistilor SOREC si profesor de macroeconomie si economie generala la Facultatea de Studii Politice si Administrative Bucuresti. Spineanu era casatorit si are trei fete.

Ulm Spineanu s-a nascut la 3 martie 1943, in Bucuresti. A absolvit Institutul Politehnic Bucuresti, sectia de inginerie economica si a obtinut titlul de doctor in stiinte tehnice, specialitatea Mecanica Fina, in 1977. Inainte de 1990, a lucrat ca inginer la o fabrica din Bucuresti si a fost cadru didactic universitar la Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea de Mecanica Fina. In 1990, a fost ales vicepresedinte al PNTCD si membru al delegatiei permanente si al biroului de conducere ale partidului.

La alegerile legislative din noiembrie 1996, a fost ales senator PNTCD de Dambovita, pe listele CDR. In aceeasi legislatura, a fost numit ministru al Reformei in guvernul Ciorbea. In februarie 1998, a devenit liderul grupul PNTCD din Senat, in locul lui Radu Vasile, iar in aprilie 1998 a fost ales in functia de vicepresedinte al Senatului. In iunie 2004, Ulm Spineanu s-a inscris in Partidul Umanist din Romania.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.