Printre acestia, ministrul american de Externe, Condoleezza Rice, seful Comunitatii de Informatii din Statele Unite, John Negroponte, si consilierul presedintelui Bush pentru securitate nationala, Stephen Hadley.

Vizita confirma statutul Romaniei de aliat de incredere al Statelor Unite in domeniul militar. Bucurestiul este unul dintre putinii parteneri ai americanilor in Irak si Afganistan care a reconfirmat ca isi va mentine, 'pana cand va fi nevoie', militarii aflati in zone de conflict.

Exista insa si chestiuni in care cele doua parti nu impartasesc acelasi punct de vedere. Cel mai controversat subiect pare sa fie problema adoptiilor internationale. Statele Unite au cerut in repetate randuri ca Bucurestiul sa permita adoptia unor copii romani de catre familii americane. A insistat pe acest subiect fostul ambasador american la Bucuresti Michael Guest, dar si actualul ambasador Nicholas Taubman este un adept al relaxarii conditiilor pentru adoptii internationale. Oficialii romani nu par insa dispusi sa renunte la actuala legislatie, care impiedica adoptiile internationale, legislatie adoptata in 2004 la presiunile Comisiei Europene.

Un alt subiect tulbure, pare sa fie legislatia care se va aplica soldatilor din bazele militare americane de pe teritoriul Romaniei. Clarificarea acestei chestiuni a devenit din nou de actualitate dupa ce autoritatile de la Bucuresti s-au declarat surprinse de decizia tribunalului militar american de a-l achita pe sergentul Christopher van Goethem in cazul accidentului in care si-a pierdut viata muzicianul Teo Peter.