Desi numele lui Bittner a aparut in toate scandalurile care au culminat cu decapitarea politica a lui Adrian Nastase, nici el si nici vreunul dintre locotenentii sai nu figureaza ca invinuit in vreun dosar. Primele acuzatii s-ar putea pronunta intr-un dosar ignorat pina acum, in care este nominalizat Ioan Petre, mina dreapta a lui Bittner.

Ioan Petre este administratorul tuturor marilor lovituri date de prietenul fostului premier Nastase si unul dintre putinii care au figurat in acte alaturi de Bittner. A fost director la Lexa 2000 SRL, la care Bittner era actionar unic. Apoi a intrat in fiecare dintre societatile care au participat la extinderea imperiului considerat de presa ca apartinind, in realitate, lui Bittner. A jucat rolul paravanului pentru Bittner, asa cum Bittner, la rindul lui, se spune c-a fost paravan pentru Nastase.

Ioan Petre era actionar si administrator la Piscicola Tour in momentul cind firma a concesionat cele peste 100.000 de hectare din Delta peste care domneste Bittner. Apoi a intrat in Ariola SRL, pe care a folosit-o ca sa cumpere, de la Agentia Domeniilor Statului (ADS), sase ferme piscicole din judetul Arad si alte doua ferme zootehnice - Fintinele si Utvinis.

Concurenta mimata

Dosarul privatizarii Piscicola Arad a fost deschis in 2003, la PNA Timis, si continea concluzii preliminare transante: "Se poate aprecia, fara rezerve, ca privatizarea celor trei unitati agricole (Piscicola, cu cele sase ferme; Fintinele si Utvinis - n.r.) s-a facut fraudulos". In cazul Piscicolei este nominalizat si Corneliu Popa (fost director al ADS, demis de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, in prima luna de dupa preluarea mandatului), care s-a ocupat de privatizarea fermelor.

Piscicola a fost cumparata, in august 2002, cu numai 1,75 miliarde de lei, in urma unei licitatii la care concurasera doua firme legate intre ele prin administratorul comun, Ioan Petre: Piscicola Tour Jurilovca si Ariola Arad. Piscicola Tour, concesionara Deltei, a fost considerata fara experienta in domeniu si eliminata din joc.

Dupa ce fermele au fost stoarse de bani (45 de miliarde de lei s-au obtinut numai din vinzarea catre rezervele statului a cantitatii de cereale gasite in silozurile de la Fintinele, spun procurorii timiseni care au inceput dosarul), Ioan Popa a vindut in pierdere societatea Ariola. Si-a cesionat actiunile, in 2004, pentru numai 100 de milioane de lei, lasindu-l pe noul proprietar sa raspunda pentru nerespectarea contractelor de privatizare, adica pentru faptul ca n-a investit nici un leu din cei 267.000 de dolari promisi in contractele de cumparare a SC Piscicola, Fintinele si Utvinis.

Ioan Petre, puncte de legatura intre doua grupuri

Ioan Petre, amic si partener al lui Alexandru Bittner, este cel care a preluat actiunile firmei Silverado Com., la care au fost asociate cele doua prietene, Dana Nastase si Sherry Bittner (sotia lui Alexandru Bittner).

El este strins legat si de un alt controversat sot si om de afaceri, Dorin Cocos. Ioan Petre este asociat cu sotul PD-istei Elena Udrea si cu Dan Besciu (patronul Golden Blitz), in firma West Tour ’98, si tot Petre era administrator la doua societati ale lui Dorin Cocos (Telemedica si Centrul de Asistenta Sociala), unde o perioada a figurat ca si cenzor si fostul ministru Eugen Bejinariu.