Razvan Murgeanu, viceprimarul Capitalei, a dat cu subsemnatul la Parchetul General, in cazul "Secrete din MApN", dupa ce a discutat despre CD-ul cu informatii cu vicepresedintele PD al sectorului 1, Gheorghe Enoiu, fost SPP-ist. Conform unor surse judiciare, vicepresedintele PD a primit CD-ul de la ziaristul Marian Girleanu.

In seara in care l-a obtinut, cu el se afla inca un barbat, Marcel Ilie, cumnat se pare cu plutonierul in rezerva Ionel Popa, arestat in acelasi dosar. Din declaratia aflata la dosar, reiese ca jurnalistul s-a intilnit cu cei doi pe 10 decembrie 2005. Enoiu s-ar fi identificat cu o legitimatie SPP, iar Marcel Ilie, cu un act pe care scria Asociatia Internationala a Politiei (ITA). Ei i-ar fi promis lui Girleanu ca CD-ul cu informatiile va ajunge pe masa lui Basescu. Surse din MApN spun ca informatiile ar fi fost vindute la un moment dat fie de unul dintre ziaristi, fie de ceilalti doi invinuiti. Cert este ca, in momentul in care a fost identificat de procurori, Ionel Popa tocmai multiplica CD-ul in sute de exemplare.

Viceprimarul, cautat la computer

Desi am incercat sa dam de Enoiu, acesta nu a raspuns ieri la telefon. De altfel, atit vicepresedintele PD Sector 1, cit si Marcel Ilie se afla sub arest la domiciliu. Urmatorul pas al celor doi a fost de a-l informa pe viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, care, pe linga faptul ca a dat declaratii la Parchet, a fost nevoit si sa-si puna computerul la dispozitia anchetatorilor. Viceprimarul spune ca nu a vazut niciodata informatiile secrete si ca Enoiu, care era tot cu Marcel Ilie, a venit la el si i-a intins CD-ul. "Eu nu le-am luat, l-am sfatuit sa le duca la Parchet", ne-a spus Murgeanu ieri.

Atanasiu a terminat ancheta

Teodor Atanasiu, ministrul Apararii, a declarat ieri ca informatiile secrete despre planurile Armatei romane au fost copiate de pe un calculator pe suport magnetic in perioada iulie 2003 - ianuarie 2004, cind Batalionul 151 Infanterie din Iasi se afla in Afganistan. Astfel, desi s-au incalcat normele privind lucrul cu documentele clasificate, transferul acelor date din calculatorul armatei avea menirea de a fi folosit pentru pregatirea misiunii Batalionului 280 Infanterie din Focsani, ce urma sa il inlocuiasca in Afganistan pe cel din Iasi.

Numai ca CD-ul a ramas in posesia unui ofiter din batalionul din Focsani, de unde a ajuns la un alt ofiter din aceeasi unitate, care "l-a diseminat din greseala in cadrul unui schimb de CD-uri catre o persoana din mediul civil din Focsani". In urma anchetei interne, au fost sanctionate 79 de cadre militare, inclusiv generali sau comandanti de batalion, iar pentru doua dintre ele a fost sesizat Parchetul in vederea inceperii urmaririi penale. Desi a refuzat sa dea numele celor ce s-au facut responsabili de scurgerea de informatii, este lesne de presupus ca acei comandanti de batalion sint comandantii batalioanelor 151 I si 280 I, iar militarii pentru care au fost depuse sesizari penale sint cei doi militari din Focsani pe la care a trecut CD-ul pina sa ajunga la acel civil.

Se pare ca ofiterul din batalionul focsanean este colonelul Ion Cotropai. Totusi, o nota informativa primita de catre MApN de la SRI, facea referire la doua persoane din media focsaneana.