"Nu procedura a constituit cauza respingerii cererii de extradare formulate de autoritatile romane in cazul Gregorian Bivolaru, ci, asa cum rezulta din hotarirea instantei suedeze, motivele care au determinat convingerea judecatorilor suedezi ca Gregorian Bivolaru ar fi persecutat din cauza orientarilor sale religioase...", se arata in raportul Corpului de Inspectie. Principalele motive pe care s-a bazat decizia judecatorilor suedezi au fost pozitia autoritatilor romane si campania de presa pornita impotriva liderului MISA, Gregorian Bivolaru.

Instanta a avut in vedere declaratia Ministerului suedez al Afacerilor Externe: "Cu privire la asociatia MISA, acuzatiile impotriva organizatiei si a liderilor acesteia sint multe si grave si vin atit din partea autoritatilor, cit si a mass-media romane." Judecatorii au aratat ca s-a creat un curent de opinie impotriva liderului MISA, prin "transmiterea de posturile de televiziune a arestarii, precum si campania de presa ce a urmat, bazata pe informatii provenite din ancheta preliminara care au fost transmise deliberat presei". In instanta au fost invocate si rapoartele Amnesty International si APADOR-CH, care au consemnat existenta unor incalcari ale drepturilor omului. Monica Macovei a solicitat Curtii Supreme suedeze clarificari cu privire la anumite paragrafe din textul hotaririi de respingere a cererii de extradare.

Pina la obtinerea acestor clarificari, ea a cerut presedintelui CSM sa amine dezbaterea in Plenul Consiliului a Notei intocmite de Serviciul Inspectie Judiciara pentru judecatori al CSM in cazul Gregorian Bivolaru.