Dupa modelul colegilor de la Metrorex, sindicalistii de la caile ferate au decis sa ceara Ministerului Transporturilor o crestere salariala cel putin egala cu cea oferita angajatilor de la metrou (14 la suta), salariile la calea ferata nefiind majorate de doi ani, au declarat pentru surse din cadrul sindicatelor feroviare. Astfel, sindicatele din transportul feroviar, inclusiv personalul TESA, au hotarat, in urma unei intalniri care a avut loc ieri, sa solicite ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, o intalnire in data de 6 februarie, pentru a inainta cererea de majorare a salariilor. Sursele citate spun ca ii vor transmite martea viitoare ministrului Dobre cererea de a fi primiti in 6 februarie.

Negocierea pe tema salariilor nu este posibila inca

La fel cum s-a intamplat la metrou sau la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, nici pentru societatile de cale ferata nu au fost aprobate inca bugetele pentru 2006. De aceea, negocierea pe tema salariilor nu este posibila inca, dar sindicalistii spera ca, cel tarziu la inceputul lunii viitoare, aceste bugete sa fie aprobate. Conform surselor sindicale citate, ultima crestere a salariilor la calea ferata a fost acordata la 1 februarie 2004, fiind de 12 procente, "astfel ca au trecut doi ani fara cresteri salariale".

Angajatii de la CFR au organizat, in vara anului 2005, o greva generala de peste trei saptamani, cerand fara succes o crestere a salariilor cu peste zece la suta. Protestul a incetat dupa 23 de zile (timp in care a circulat doar o treime din trenuri), dupa ce instanta l-a declarat ilegal. In urma acestui conflict, administratia a cerut sindicatelor despagubiri pentru zilele de greva, insa instanta nu i-a obligat pe feroviari la plata sumelor cerute, afirma sursele sindicale citate. Sindicalistii din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania au anuntat ieri, ca ar putea deschide conflictul de munca, ei invocand lipsa unui buget pe 2006 al companiei aprobat de Ministerul Transporturilor, ceea ce face imposibila negocierea salariilor.