La sfirsitul anului trecut, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a stabilit noi taxe pentru cei care vor sa filmeze in Capitala, iar acestea pot ajunge pina la 20 de euro pe metru patrat.

Taxa face valuri

Hotarirea Consiliului a inflamat majoritatea caselor de productie din tara. "Este aberant. Nu inteleg cum s-a putut ajunge la o asemenea suma fabuloasa. E un mod de a indeparta o sursa de venit de la o intreaga industrie. Iar strainii care vin sa filmeze in Romania sint atit aducatori de imagine, cit si de capital strain. Mai sint locuri in Europa unde se poate filma. Oamenii vin in Romania sa plateasca mai putin decit la Paris. Altfel, pot sa filmeze direct acolo", spune Ada Solomon, producator la Hi Film.

De altfel, mai multe case de productie au semnat o scrisoare prin care cereau consiliului sa micsoreze aceste taxe, argumentind ca in alte capitale din Europa, tariful este mult mai mic. Roxana Cosma, presedinta Consiliului General al Bucurestiului, spune ca birul este necesar. "In fata unei taxe, indiferent de valoarea ei, oamenii vor avea aceeasi rezistenta", explica ea. Initiatoarea acestui proiect, Lenuta Boncota, director executiv adjunct la Directia Venituri, din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, a declarat insa ca este dispusa sa stea la discutii cu producatorii, pentru o eventuala reducere. "Am stabilit acest pret, in functie de cotele de inchiriere de pe piata privata", mai spune Boncota.

Oameni ieftini la strada scumpa

Giuliano Doman, producator la Tandem Film, are de realizat anul acesta vreo 80 de reclame si patru filme, majoritatea in Bucuresti. "Daca nu le putem schimba parerea celor de la primarie, vom filma in afara Bucurestiului. Nu ne ramine decit sa convingem agentiile de publicitate sa isi schimbe scenariile si sa nu mai aiba nevoie de Bucuresti. Lucrez cu straini si mi-a fost frica sa ii anunt de aceste mariri: daca as avea nevoie de Piata Constitutiei, m-ar costa 15.000 de euro pe zi", spune Doman.

Desi crede ca taxele sint cam maricele, George Toader, producator Iris Film, va filma tot in Bucuresti. "Proiectul pe care il avem anul acesta implica doua zile de filmare in Bucuresti, ceea ce inseamna vreo 3.000 de euro. Pe care ii dam, ca nu avem incotro. Am vorbit anul trecut cu casa de productie japoneza pentru care lucram si le-am spus ca se vor schimba taxele. Chiar daca metrul patrat e mai scump ca in Praga, mina de lucru este mai ieftina", explica el.

Mai scump ca la New York

Anul trecut, taxa era de 6.000 de lei vechi pe metru patrat. In prezent, costurile de filmare bat locatii ca Budapesta, Praga, Varsovia, si sint peste nivelul unor tari ca SUA, Spania sau Italia. In Praga, taxa a scazut de la 1,5 la 0,6 dolari pe metru patrat pe zi, in New York, municipalitatea a eliminat toate taxele legate de filmarile pe teritoriul orasului, iar in Los Angeles, autoritatea locala ramburseaza costurile legate de filmarea in oras.

"In alte parti de peste granita, in schimbul banilor, municipalitatea asista filmarile pentru care se plateste taxa: blocatul strazilor, eliberarea anumitor zone de masinile parcate, pompierii sau politia", spune si Catalin Neagu, unit production manager la Domino Film.

Zona si darea

Pentru aceasta taxa, orasul a fost impartit in patru zone. In A, metrul patrat ajunge la 720.000 de lei vechi pe zi si incepe de la Soseaua Bucuresti-Pitesti, include Kiselefful, Primaverii si tot centrul, din Cotroceni pina in Mihai Bravu, plus malurile Dimbovitei si ale tuturor lacurilor. Zona B (Militari, Bucurestii Noi si Colentina) este taxata cu 560.000 de lei noi, zona C (Ferentari, Rahova si Padurea Baneasa) este de 440.000 de lei, iar pentru marginile Bucurestiului, din zona D, tariful este de 320.000 de lei.