Demiterea gen. Alexandru Grumaz, prim-adjunct al directorului STS, si a gen. Ion Tudosie, adjunct economic, a devenit publica abia miercuri, 14 decembrie, cind presedintele Basescu a semnat decretele de inaintare in grad si trecere in rezerva ale celor doi.

Dupa sedinta CSAT din 7 decembrie, presedintele Basescu si STS au anuntat doar inlocuirea gen. Tudor Tanase, directorul STS, cu gen. Marcel Opris, si a gen. Florin Mihalache, adjunct tehnic, cu col. Ionel Vasilca. Insa, o zi mai tirziu, gen. Alexandru Grumaz si Ion Tudosie au aflat ca sint si ei pusi pe liber.

Prim-adjunct al sefului STS a fost desemnat gen. Corneliu Grigore, iar adjunct economic, col. Ioan Balaure. Pe site-ul STS se precizeaza ca acestia au fost stabiliti prin hotarirea CSAT din 7 decembrie.

Ieri, Tatiana Frincu, purtatorul de cuvint al STS, ne-a declarat ca toata conducerea a fost primenita pe 7 decembrie, dar nu ne-a putut explica de ce presa a fost informata ca au fost inlocuiti numai directorul si unul dintre adjuncti.

Doua unelte impotriva Europei Libere

Gen. Grigore (51 de ani) a intrat in STS in 1990 si a fost pina acum seful Directiei Management Programe. El a absolvit Academia Tehnica Militara si Colegiul National de Aparare (CNAp). Pina in 1980 a lucrat in Armata, iar in ultimul deceniu al regimului comunist a ocupat functii de conducere in Unitatea "R" a Securitatii. Unitate in care l-a avut coleg, din 1983, pe col. Balaure (46 de ani). Acesta este absolvent al ASE si CNAp si s-a angajat in STS tot in ’90. Din 1994 pina acum, Balaure a fost seful Directiei Economice si Financiar - Contabile a STS. Unitatea "R" se ocupa de siguranta convorbirilor telefonice pe liniile oficiale si cu interceptarea transmisiunilor in eter. In 1981, Directia I a Securitatii a deschis un dosar numit "Eterul", pentru supravegherea, intoxicarea si intimidarea posturilor de radio "dusmanoase", Vocea Americii si, in special, Europa Libera. Unitatea "R" a intocmit notele informative privind continutul emisiunilor de la posturile de radio amintite.