Impusa in calendarul de aderare, Agentia Nationala Antidrog a fost infiintata in 2002, printr-o hotarare de Guvern si plasata in curtea Ministerului Administratiei si Internelor. Sprijinita din stanga si-n dreapta cu importante sume de bani, constituirea ANA a picat numai bine pentru crema MAI a momentului, condusa la acea vreme de secretarul de stat, chestorul sef Toma Zaharia. Si asta, pentru ca ministerul de resort tocmai fusese restructurat, iar chestorul sef Pavel Abraham, secretar de stat impreuna cu Toma Zaharia, ramasese fara scaun.

Drept urmare, functia de chestor proaspat creata se potrivea ca o manusa lui Abraham, instalat in fruntea armatei antidrog, cu toate ca se cunostea faptul ca acesta esuase ca sef al Politiei Romane. In toamna lui 1997, ofiterul fusese demis la cererea ministrului de Interne pentru rezultatele slabe fata de gestionarea fenomenului infractional si a numarului mic de dosare solutionate. Inscaunat in 2002, Pavel Abraham a anuntat, un an mai tarziu, ca evaluarea activitatii ANA indica cifra "0".

Agentia a mers mai departe, si a ajuns, azi, sa numere, la nivel national, 320 de angajati. Bugetul a fost si el stabilit la doua milioane de euro, pentru a face fata necesitatilor ridicate de monitorizarea viciilor romanesti. In acest sens, s-au facut doua studii. Primul a fost pus la punct impreuna cu o organizatie americana, realizandu-se o estimare a numarului de consumatori. Acest studiu nu a costat nimic, in conditiile in care a fost intocmit de specialistii ANA pe baza datelor puse la dispozitie de Politie, spitale si ONG-uri de profil.

A doua lucrare de gen, finantata de Fondul Global de Combatere a HIV - SIDA, TBC si Malarie, a inghitit suma de 28.000 dolari. Banii au fost achitati firmei Operation Research, societate care s-a ocupat de chestionarea a 3.500 de persoane.

Reprezentantii ANA au facut si campanii de prevenire, dintre care cea mai importanta, intitulata "Deschide ochii", a costat 13.000 euro, insa si de data aceasta, tot Europa a facut cinste, in speta Comisia Europeana.

Pe banii lor, oficialii ANA si-au propus ca, in viitor, sa constuiasca totusi un serviciu de dezintoxicare, care sa-i ajute pe narcomani sa scape de dependenta fizica. Locatia ar urma construita undeva in afara marilor orase, unde toxicomanii sa poata fi cazati pana la 180 de zile. Centrul va avea ateliere unde acestia vor munci gratie unui program strict, ordonat in asa fel incat acestia sa fie ocupati toata ziua. Micul sanatoriu a fost proiectat sa numere intre 12 si 24 de locuri.