Consiliul Europei doreste sa reformeze Curtea Europeana a Drepturilor Omului, ca urmare a numarului foarte mare de cazuri aduse in atentia acestei instante, iar Romania are misiunea de a determina, in mandatul sau de presedinte al Comitetului de Ministri al CoE, ratificarea Protocolului 14 al CEDO. Protocolul, despre care se spera ca va fi ratificat de statele membre ale Consiliului Europei in timpul celor sase luni ale presedintiei romane a CMCE, are menirea de a rezerva jurisdictiei acestui tribunal numai "cazurile care aduc un prejudiciu semnificativ reclamantului", a explicat ministrul de Externe, Mihai Ungureanu.

Totusi, negocierile inca nu au dus la o definire stricta a conceptului de "prejudiciu semnificativ". CEDO este din ce in ce mai coplesita de numeroasele spete pe care este chemata sa le judece, cele mai multe fiind in legatura cu Federatia Rusa. Pe de alta parte, Romania este inca in topul statelor care dau de lucru instantei europene, a adaugat ministrul. Totusi, el a spus ca multe dintre motivele invocate de reclamantii romani nu vor mai aparea, drept urmare a adoptarii pachetului legislativ pentru reforma justitiei.

Romania contabilizeaza in total 362 de dosare depuse la CEDO, dintre care numai 166 au fost rezolvate. Plangerile se refera, conform sefului diplomatiei, in primul rand la rele tratamente aplicate de autoritati, arestari preventive decise prin ordonanta, ingradirea accesului la instante, durata excesiva a procedurilor juridice, neexecutarea unor hotarari definitive sau a unor creante, recursul in anulare, neacordarea prezumtiei de nevinovatie, prestatia defectuoasa a avocatului din oficiu, violarea corespondentei sau domiciliului, efectuarea de interceptari telefonice sau pedepsirea cu inchisoare a ziaristilor pentru calomnie.