Procesul de ieri, de la Judecatoria din Ramnicu Valcea, a adus liniste in familia senatorului Adrian Paunescu. Carmen Paunescu, sotia senatorului de Hunedoara, autoare a unui accident de circulatie soldat cu trei morti, a fost condamnata, dar nu va executa pedeapsa.

In schimb, s-a obligat sa aiba grija de Silvia, fetita ramasa in urma familiei omorate de jeep-ul sau, la intrarea in Craiova. Instanta valceana a pronuntat sentinta abia dupa-amiaza: doi ani de inchisoare cu suspendare pentru Carmen Paunescu. Judecatorul Rosita Baciu a mai hotarat ca autoarea accidentului sa plateasca suma de 3.000 RON (30 milioane lei) daune morale pentru bunicul Silviei Burlan (care la proces ceruse un miliard de lei) si tot Carmen Paunescu trebuie sa mai achite 7.240,36 lei cheltuieli de spitalizare catre CAS Dolj si 1.600 lei RON cheltuieli catre stat (100 de lei RON reprezentand cheltuieli pentru avocat). Partile pot introduce apel in 10 zile de la data pronuntarii.

Reamintim ca la termenul anterior unchiul Silviei, Florea Burlan, din Valea Mare (Olt), cel in apartamentul caruia locuieste, la Slatina, fata de 16 ani, a renuntat la daunele morale de doua miliarde lei pe care le ceruse initial sotiei senatorului. Carmen Paunescu s-a angajat in schimb sa o intretina pe Silvia Burlan pana la implinirea varstei de 25 de ani, sa-i ofere un apartament in Bucuresti, o masina (pana la Dacia Logan), sa-i plateasca cheltuielile curente, inclusiv sa se ocupe de ea ca sa-si petreaca vacantele la munte si la mare. Pentru ca la dosarul cauzei era depusa o cerere de daune morale din partea batranului Gheorghe Burlan (76 ani), bunicul Silviei, in valoare de doua miliarde de lei, acesta a fost adus in fata completului, iar discutia cu judecatorul a fost una emotionanta, barbatul fiind cu ochii inlacrimati in batista. "Ati solicitat daune morale. Va mai mentineti solicitarea?". "Ce zice legea, doamna presedinte. Ce sa mai vorbim acum! Am pierdut ce a fost de pierdut. Sunt singur si nu mai am pe nimeni. Dorinta mea e ca Silvia, nepoata mea, sa nu ramana pe drumuri", a spus bunicul.

La insistentele presedintei sa rosteasca o suma, batranelul a spus: "Eu zic ca e mult doua miliarde. Sa dea cat poate dansa." Presedinta Rosita Baciu a consemnat ca batranelul considera ca daunele sunt mari, iar in cele din urma acesta a raspuns cu lacrimi in ochi: "Sa dea pe jumatate". Procurorul de sedinta a considerat ca sunt intrunite conditiile pentru ca sotia senatorului sa fie condamnata pentru ucidere din culpa, forma agravanta.

Avand ultimul cuvant, unchiul Silviei a cerut sa se incheie un act prin notariat, prin care Carmen Paunescu sa se oblige sa dea banii pe care i-a promis nepoatei sale. Avocata sotiei senatorului a pledat pentru acordarea unei pedepse sub limita prevazuta de lege. Sub limita legala ar insemna o condamnare sub doi ani, cu suspendare. Cum intre cele doua parti nu au fost probleme pe latura civila, procesul s-a sfarsit cu sentinta data ieri.