Oficiul pentru Prevenirea Spalarii Banilor (OPSB) a fost sesizat cu privire la provenienta banilor care au intrat recent in averea deputatului Nati Meir. Presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, ne-a declarat ieri ca a vorbit deja cu conducerea OPSB: "Faptul ca averea provine si din Nigeria - o tara cu probleme, sint tot felul de fraude legate de aceasta tara - ne face sa fim suspiciosi. Nu e competenta ANAF sa faca verificari, dar l-am rugat pe presedintele OPSB sa controleze, daca exista temeiul legal". La rindul sau, procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, a spus ca, teoretic, s-ar putea sesiza, dar legea ii cere sa aiba niste indicii ca averea a fost dobindita ilicit. "Insa pentru suspiciunea de spalare de bani trebuie sa se sesizeze Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata din cadrul Parchetului General". Parchetul General a comunicat ca va lua o decizie cind va fi limpede ce institutie este abilitata sa se sesizeze.

Nicolae Fuiorea, purtatorul de cuvint al Oficiului OPSB, ne-a confirmat ca averea lui Nati Meir ar putea fi luata la puricat. Potrivit legii, Oficiul incepe verificarile daca este sesizat de catre o banca, de Fisc sau de serviciile secrete cu privire la o operatiune de spalare de bani sau de finantare a terorismului. Dar Oficiul se poate si autosesiza pe baza articolelor din presa. OPSB a instrumentat numai anul acesta 190 de cazuri pornind de la informatii din ziare. Investigatiile asupra unor manevre financiare suspecte sau controlul averii unui demnitar incep chiar daca banii nu se afla in tara. Legea nu i-a permis lui Fuiorea sa ne spuna daca Oficiul a declansat deja o ancheta in cazul lui Meir.

"Cotidianul" a aratat ieri ca "mostenirea" lui Meir ar putea sa nu fie chiar o mostenire, banuiala fiind alimentata de o inconsecventa a deputatului independent. El a declarat ca a fost cautat de autoritatile americane timp de 7 ani pentru a intra in posesia averii. Numai ca autoritatile americane nu cauta pe nimeni ca sa-si preia succesiunea.