Cu cruce de lemn neagra, invata-man-tul romanesc a fost inmormantat, ieri, in ograda Guvernului. Imbracati in doliu, cu lumanari in mana, ducand dupa ei cate o teapa de care sta lipita harta Romaniei, oftand si huiduindu-l pe ministrul Educatiei, Mircea Miclea, peste 2.000 de membri ai Federatiei Educatiei Nationale (FEN) au marsaluit, ieri, in Bucuresti, de Ziua Educatorului, nemultumiti de starea scolii romanesti.

,In copilarie eram indragostit de un pom , in prezent conduc un minister a carui situatie este in pom", spune Mircea Miclea, de pe un panou al sindicalistilor. ,Dom' ministru' psihologu ne canta acum prohodul. Dupa ce-a udat o harta, acum vrea o reforma moarta", ,Psiho Cucu Ciresel, la invatamant ministrel", ,A venit Paloma blonda sa se joace de-a reforma... Fly Paloma!", ,Foaie verde de-o muscata am venit din tara toata fiindca ati facut-o lata", ,Noi va construim in tinerete, voi ne demolati in batranete", ,Pensii mari si pentru catei, nu numai pentru lei", ,Rusine, rusine... hotii, hotii, hotii!", au fost doar cateva dintre strigatele educatorilor, invatatorilor si profesorilor.

Presedintele Basescu nu a scapat nici el de ironizari: ,Ha, Ha, Ha, ba, eu n-am fost premiant, ha, ha... O sa raman singur pa vapor, ha, ha", zambea presedintele de pe pancartele sindicalistilor. Dupa ce au tinut un moment de reculegere in Piata Revolutiei, dascalii au pornit intr-un mars funebru spre Guvern. Trompetele, clarinetele si saxofoanele au luat-o inainte in ritm de inmormantare. Batranele isi faceau cruce la trecerea convoiului si suspinau oftand si cautau in geanta repede ochelarii ca sa vada mai bine ,mortul": ,Sa se odihneasca in pace... Da' cine-a murit, maica?", spuneau de pe trotuar curioasele.

,Educatia e azi in moarte clinica. In mod cert vom intra in greva generala, daca guvernantii nu vor da dovada de intelepciune. Resuscitarea educatiei nu se poate face decat printr-o injectie de 6% din PIB. I-am inmanat premierului Tariceanu o scrisoare. Are la dispozitie 30 de zile prevazute de lege ca sa ne raspunda cerintelor noastre. Daca va ramane la fel de arogant si indiferent, va plati el si guvernul corupt si incompetent pe care-l conduce", a spus Catalin Croitoru, presedintele F.E.N.

Sindicalistii au cerut o noua lege a salarizarii in invatamant, salariul minim in educatie de 250 euro, buget pentru invatamant de minim 6% din PIB, subventie pentru carte de 200 euro pe an, subventie pentru tinuta vestimentara-250 euro pe an, subventie pentru internet-10 euro pe luna, 22 de tichete de masa pe luna pentru toti salariatii, prima de vacanta - un salariu mediu brut pe invatamant, fond de premiere lunara - 10% din fondul de salarii si respectarea parteneriatului social. Odata ajunsi in fata Guvernului, de frica sa nu le intre mortul in casa, jandarmii i-au inghesuit repede pe sindicalisti pentru a merge mai departe.

Miclea a reactionat la revendicarile profesorilor

Ministrul Mircea Miclea a spus ca toate revendicarile profesorilor vor fi discutate in comisiile de dialog social si a amintit ca a reusit sa suplimenteze cu 6.600 de miliarde lei bugetul ministerului, pentru a acoperi 13,5% din cheltuielile cu salariile, care nu erau cuprinse in bugetul intocmit anterior de fosta putere. Mai mult decat atat, Miclea a mai precizat ca vor fi distribuite in structurile de invatamant 40.000 de calculatoare. ,Educatia este o prioritate pentru anul urmator si va asigur ca voi face tot posibilul pentru a indeplini cat mai multe din necesitatile exprimate", a spus Miclea.