REGULI - Ghid pentru o dietå echilibrata
Prima piramida a alimentelor, propusa in anul 1992 de USDA (Departamentul de Agricultura al SUA), avea la baza cerealele integrale. In 2005, Walter C. Willet a modificat-o, punand la baza exerci

REGULI - Ghid pentru o dietå echilibrata
Prima piramida a alimentelor, propusa in anul 1992 de USDA (Departamentul de Agricultura al SUA), avea la baza cerealele integrale. In 2005, Walter C. Willet a modificat-o, punand la baza exercitiul fizic.

In anul 1992, USDA (Departamentul de Agricultura al SUA) a creat piramida alimentelor, care a ajuns un fel de "Biblie a dietei echilibrate". Primul nivel al acesteia este ocupat de cerealele integrale. Walter C. Willet, de la Scoala Medicala a Universitatii Harvard a modificat piramida punand la baza exercitiul fizic. Ca o noutate, prof. dr Gheorghe Mencinicopschi propune includerea apei in piramida alimentara. "Viata nu poate exista fara apa, iar cei 1,5-2 litri de apa pe care ar trebui sa ii consumam zilnic sunt esentiali pentru mentinerea sanatatii. Piramida alimentara este un mod de a sugera oamenilor care ar trebui sa fie structura dietei. Astfel, alimentele plasate la baza piramidei pot fi consumate in cantitati mai mari decat cele situate spre varful piramidei", arata prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. La baza piramidei stau cerealele integrale, principala sursa de energie pentru organism. "Cand spunem cereale integrale vorbim despre toate produsele pe baza de cereale integrale si faina integrala: fulgi de cereale, paine, biscuiti, paste fainoase", precizeaza specialistul nostru.

FRUCTE SI LEGUME. Pe nivelul urmator al piramidei se gasesc fructele si legumele crude, din care putem sa mancam intre cinci si noua portii zilnic. Singura conditie este ca legumele si fructele sa fie cat mai variate. Dupa cruditati urmeaza uleiurile vegetale, oleaginoasele (alune, nuci, fistic, migdale) si leguminoasele (mazarea, fasolea, lintea, soia). Alimentele de pe acest nivel furnizeaza proteine vegetale de buna calitate. Proteine de calitate furnizeaza si nivelurile urmatoare ale piramidei, pe care se gasesc pestele, carnea de pasare, ouale, apoi laptele, iaurturile si branzeturile. Ultimul nivel al piramidei este ocupat de carne rosie, unt, paine alba, orez alb. "Atentie! Chiar daca se afla in varful piramidei, aceste alimente nu trebuie excluse din dieta. Doar ca nu avem voie sa facem excese. Putem sa bem o jumatate de litru de lapte pe zi, iar carne rosie avem voie sa mancam pana la 600 g pe saptamana", ne spune prof. dr Mencinicopschi.

Suplimentele nutritive Suplimentele nutritive sunt plasate de nutritionisti in afara piramidei alimentelor. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne explica de ce nu sunt incluse suplimentele cu vitamine si minerale in piramida alimentelor. "Suplimentele nutritive nu pot sa inlocuiasca nici unul dintre alimentele din piramida. Un argument in sprijinul acestei afirmatii este acela ca suplimentele contin vitamine si minerale in forma concentrata, si nu in forma naturala, asa cum se gasesc in alimentele obisnuite, in alimentele integrale, in fructele si legumele crude. Singurul lucru pe care pot sa il faca suplimentele nutritive este sa echilibreze dieta. Iata numai un exemplu! Seleniul este un antioxidant cu rol in intarirea imunitatii si in prevenirea bolilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare cerebrale, a bolilor neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), a cancerelor si imbatranirii precoce. Cum nu avem prea multe surse alimentare de seleniu, acesta poate fi luat din suplimentele nutritive", ne sfatuieste specialistul nostru. In afara piramidei alimentare se afla si alcoolul. Acesta poate fi consumat doar in cantitati moderate. Astfel, femeile pot sa bea un pahar de vin rosu pe zi, iar barbatii - doua pahare.

Cerealele integrale AMA (American Medical Association) recomanda consumul crescut de cereale integrale. In volumul "Alimentatia echilibrata a omului sanatos", doctorul Pavel Chirila prezinta cateva recomandari generale privind cerealele si sustine cresterea semnificativa a consumului de cereale integrale. Astfel, trebuie sa alegem doar cerealele integrale, nicidecum cerealele cu adaos de zahar sau aditivi alimentari. De asemenea, suntem sfatuiti sa evitam cerealele cultivate in soluri ingrasate chimic, cerealele erbicidate si organismele modificate genetic. Cerealele pot fi tratate la temperaturi de maximum 100-150 grade Celsius. Pe langa minerale si vitamine din grupul B, cerealele sunt o sursa buna de fibre alimentare care stimuleaza digestia. "Importanta fibrelor alimentare a fost evidentiata mai ales in ultimele decenii, cand s-au observat consecintele renuntarii la alimentul integral. De fapt, daca omul sanatos ar consuma alimentele integrale, implicit ar avea un aport normal, fiziologic de fibre si nu ar mai fi necesar nici un aport suplimentar", noteaza doctorul Pavel Chirila. 100 de grame de tarate ne furnizeaza 40 g fibre alimentare, aceeasi cantitate de paine integrala - 13 g, iar 100 de grame de orez brun (integral) - 5 g. Ce se intampla cu alimentele rafinate? 100 g paine alba contin doar 1 g fibre alimentare, orezul alb, decorticat - 1 g.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.