Intr-un interviu acordat Jurnalului National, rabinul Eli Caufman, reprezentant al organizatiei Athra Kadisha din Israel, acuza Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania ca nu respecta religia evreiasca.


Jurnalul Nationa

Intr-un interviu acordat Jurnalului National, rabinul Eli Caufman, reprezentant al organizatiei Athra Kadisha din Israel, acuza Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania ca nu respecta religia evreiasca.

Jurnalul National: In acest moment se afla la Parlament un proiect de lege initiat de senatorul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care prevede ca administrarea lacasurilor de cult evreiesti sa nu mai fie facuta doar de Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER), ci de o comisie mixta formata din reprezentantii FCER, ai comunitatilor evreilor de origine romana din SUA, Europa, Israel si reprezentanti ai MIRA si ai Ministerului Culturii. Ce parere aveti despre aceasta initiativa? Eli Caufman: Povestea asta trebuie terminata odata. Inca din 2002 noi am descoperit ca sunt documente care arata ca Federatia voia sa vanda locuri din cimitirele evreiesti, sa inchirieze parti din terenuri fara nici o inspectie de la rabinat, din afara. Ei au spus ca se vinde terenul care este gol. Terenul este sfant. Gol sau nu, numai un om de profesie religioasa poate sa decida asupra vanzarii, iar cei de la Federatie nu au chemat pe nimeni. Legea din 2002 a facut ca toate locurile religioase sa devina proprietate a Federatiei si atunci au inceput magariile cu vanzarea terenurilor din cimitire.

Daca va exista aceasta comisie mixta va fi mai bine? Sigur.

De ce? Pentru ca din 2004 pana acum au fost vanzari, inchirieri, morminte distruse de Federatia Comunitatilor Evreiesti. Se vede clar ca FCER nu poate sa tina lucrurile astea sub control. Rabinii lor nu sunt rabini din partea mea, asa ca trebuie adusi altii din afara. Atunci, noi vom sti clar cum se vor face vanzarile. Religia evreiasca va fi respectata.

Proiectul de lege a starnit ecouri si peste granita. 90 de rabini din Israel au trimis o declaratie de sustinere a acestui act normativ. Credeti ca vor mai veni si altele? Da, vor veni iscalituri inclusiv din Statele Unite. Se poate sa vina si sustinere de la zeci de rabini din Europa. Si inca ceva, rabinii din Israel care au semnat declaratia de sustinere au un cuvant greu de spus, pentru ca in Israel este centrul religios.

Unde a gresit FCER? In primul rand, nu avea voie sa vanda totul. In al doilea rand, seful rabin al Federatiei, Menachem Hacohen, a fost adus aici sa fie un rabin papusa. Menachem nu stie romaneste, nu este de origine romana si, mai mult, face bancuri despre evreii romani de aici.

Conducerea FCER poate fi trasa la raspundere pe cale religioasa? Asta este problema principala. Nu se poate. Rabinatul israelian nu are dinti juridici. Nu are nici putere juridica si nici juridica religioasa... Insa Menachem este un mincinos national. El trebuie dat jos de Federatie. Menachem a spus ca a avut acceptul rabinului Mordechai Eliayahu pentru vanzari, insa Mordechai mi-a raspuns in scris ca este impotriva vanzarii partilor din cimitire, unde fara indoiala exista morminte, si ca Menachem nici nu l-a intrebat despre acest lucru. Si mai este si povestea cu vinul.

Care vin? Vinul ritual, vandut in Romania sub sigiliu fals, despre care Menachem stie.

Federatia stie ca se vinde vin ritual fals? Da, se aduce din Moldova. Vinul ritual trebuie sa aiba o stampila de la Rabinat ca este cusher. Au fost falsificate etichetele, capsulele si sigiliile si au fost comercializate sticle cu vin sigilate, care nu s-au aflat sub supravegherea si sigiliul comisiei rituale. Rabinul Shomo Machfood a atras atentia ca vinul produs in Moldova incepand cu anul de productie 2004, inclusiv cel cu sigiliul, a fost interzis la consum, pentru ca au fost surprinsi falsificand sigiliile. Menachem, in calitate de rabin, trebuia sa verifice in Moldova daca vinul este fals, ca acolo nu sunt oameni religiosi. Asta este ceva penal. Voi face plangere penala. Am cumparat o sticla de vin fals. Eu am atras atentia conducerii Federatiei si nu s-a schimbat nimic.

Puteti dovedi ca au fost vandute parti din cimitire, care aveau morminte? Sigur. La Beclean avem asa ceva. La Husi, Focsani, Ramnicu-Sarat. Si in ziarul principal din Israel, Maariv, s-a scris despre asta. Din 2004 pana in 2007 s-au vandut si inchiriat locuri din cimitirele evreiesti. De la Husi, unde sunt inmormantati stramosii mei, am si o fotografie in care se vede clar ca locul care a fost vandut nu este gol, ca sunt morminte. Strabunicul meu este inmormantat sub vila care s-a construit pe partea goala pe care ei au vandut-o. La Ramnicu-Sarat, comunitatea locala a inchiriat o parte din cimitirul vechi unui taran si acela face agricultura in cimitir. Acolo eu am gasit oase de oameni. O persoana de la Focsani mi-a spus ca tot locul era cu morminte evreiesti in anii '60, cand el era la Liceul Agricol. Asa era si la Husi. Este o parte acolo cu morminte, care a fost vanduta, si o parte pe care se face agricultura, si credem ca au fost morminte. La Focsani s-au construit birouri, iar la Ramnicu-Sarat e teren agricol. Am auzit ca la Turnu-Severin s-a facut un supermarket pe cimitirul evreiesc spaniol.

Nu a fost desemnata o comisie pentru a se vedea daca sunt oase sau nu acolo? Nimic. Nici in Focsani, nici in Husi...

Veti face plangere penala? Da. La Husi au fost inmormantati strabunii mei.

Stiti numele persoanelor care s-au ocupat de incheierea contractelor de vanzare-cumparare sau de inchiriere? Da. Mircea Rond se ocupa de comunitatile evreiesti de la Focsani, Ramnicu-Sarat, Buzau. Rabinul Menachem a sustinut, de exemplu, ca nu a dat aprobare pentru vanzare, dar Mircea Rond spune ca a primit avizul de la FCER. Il cred mai mult pe Rond. La Focsani s-a vandut o bucata de teren, despre care ei spun ca nu continea morminte, cu 10.000 de dolari unuia care era secretar de judet. Acela, dupa cateva luni, a vandut-o altuia cu 300.000 de euro, care construieste birouri pe locul acela. Tot Rond a inchiriat terenul din cimitirul Ramnicu-Sarat taranului care face agricultura.

Mai sunt cazuri in care Federatia poate fi acuzata ca a incalcat religia? La noi este baia rituala, unde femeile merg o data pe luna, si locul acesta trebuie sa fie un loc linistit. In Bucuresti, la Popa Soare, langa aceasta baie s-a facut o discoteca, un bar. Acum, din treizeci de femei numai patru se mai duc la baia asta. Asa ceva nu s-a pomenit nici in grupurile mai putin religioase evreiesti.

Legat de sinagogi aveti nemultumiri? In 1996 s-au vandut sinagogi, in locul lor fiind facute discoteci. La Cluj si la Deva, sinagogile au fost transformate in discoteci. Sinagoga este un loc sfant, nu poate fi loc de atractie, nu poate fi bar. La Timisoara s-a inchiriat sinagoga Filarmonicii. Inca ceva, la Beclean, Menachem a trimis un om care nu are nici o legatura cu religia si a intrat cu tractorul in cimitir. Asa se verfica daca sunt oase. Noi nu putem sa avem incredere in rabinatul de aici din inca un motiv.

Care este acela? Menachem Hacohen trebuie sa fie schimbat cu noul rabin Sorin Rosen. Este o gluma povestea asta. Rosen s-a convertit foarte ciudat. A primit o aprobare din Israel, nu se stie cum, nu rabinatul Israelian a aprobat... si a venit inapoi evreu. L-au trimis in SUA pentru trei ani sa invete religia. Totul este ciudat. Trei ani nu este suficient sa inveti pentru a deveni rabin. Trebuie sa inveti toata viata. Si a venit aici in Romania si vrea sa fie in locul lui Menachem. Sunt doua probleme. Rosen este vazut la televizor jucand bowling. El nu este rabin. Sa se gandeasca un roman cum ar reactioan daca ar vedea un preot la televizor facand asta. Mai mult, omul asta a fost chemat sa citeasca de Ziua Sfanta si nu a stiut sa citeasca in ebraica. In locul lui Rosen a trebuit sa urce un isrealian nereligios si sa citeasca. Asa un om poate sa decida legat de lucruri delicate cum ar fi cimitire, sinagogi...?

Comunitatea evreiasca nu a gestionat in conformitate cu legile rabinice aceste terenuri? Nici un rabin nu fost de acord. Menachem a hotarat ca din punct de vedere al religiei sa fie doi israelieni si doi romani. Cei din Israel nu au fost chemati niciodata. Celalalt din Romania a murit si a ramas numai Menachem. Numai el hotaraste din punct de vedere al religiei.

In calitate de rabin nu ati incercat sa va ingrijiti de o sinagoga? Eu n-am putut. 90% din evreii din Romania au ramas fosti comunisti... Puteam sa primesc o sinagoga ca eu sa fiu catelul lor, dar eu nu sunt pudel.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.