FENOMEN PERICULOS - Acuzatiile de plagiat la adresa profesorilor
Profesorul doctor Ionel Sinescu, seful Centrului de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Fundeni, considera ca atacurile din presa nu au reusit decat sa-l indeparteze de la

FENOMEN PERICULOS - Acuzatiile de plagiat la adresa profesorilor
Profesorul doctor Ionel Sinescu, seful Centrului de Chirurgie Urologica si Transplant Renal Fundeni, considera ca atacurile din presa nu au reusit decat sa-l indeparteze de la obiectivele firesti didactice, stiintifice si profesionale.

Jurnalul National: Domnule profesor, am citit in presa ca a inceput razboiul pentru posturile de conducere la UMF "Carol Davila" din Bucuresti. Si ca dumneavoastra candidati. E adevarat? Ionel Sinescu: Razboiul o fi inceput. Eu nu am luat insa, pana acum, nici o decizie. Dar unii colegi ai mei din UMF s-au aruncat deja in lupta si au gasit condeie care sa le tina isonul. De va fi sa candidez, e preferabil sa-mi taie craca din capul locului.

Apropo, un ziar va acuza ca ati fost implicat in cazul Beuran (plagiat) si ca ati fost sanctionat, dar ca in dosarul cu care candidati pentru Rectoratul UMF n-ati amintit de sanctiune. Ce aveti de spus? A avut loc atunci o analiza amanuntita la conducerea UMF. Nu mi s-a gasit nici o vina. Prin urmare nu aveam cum sa fiu sanctionat. Si nici nu am fost!
Povestea cu dosarul de candidat la conducerea UMF e o inventie tendentioasa. O aberatie. Nu am intocmit un astfel de dosar. Asadar, nu aveam cum sa scriu despre vreo sanctiune intr-un dosar care... nu exista. Iar daca ar fi existat, tot
n-aveam cum sa scriu despre sanctiune. Pentru ca si sanctiunea e tot o inchipuire.

Vi se imputa si "o a doua culpa morala", si anume ca in cartea dumneavoastra "Urologie Clinica", din 1998, ati copiat fragmente si grafica dintr-o lucrare americana. E adevarat ca v-ati aparat profitand de scaparile legii romane a dreptului de autor? Nicidecum. M-am aparat dovedind ca nu am copiat nimic din nici o carte americana sau de alta origine.

Stiu ca, la UMF, Comisia de Etica este condusa de un coleg de-al dumneavoastra de la "Fundeni". A fost o judecata partinitoare? De fapt sunt coleg la UMF cu toti membrii Comisiei de Etica, nu doar cu presedintele. Asa e gandita aceasta comisie: sa judece acuzatiile aduse unor colegi. Acolo sunt alesi oameni cu o tinuta morala ireprosabila. Dar, tocmai pentru a indeparta orice fel de suspiciuni, i-am dat in judecata pe cei care m-au acuzat de plagiat. Dosarul e deja pe rol, are nr. 20271/229/ 2007, la Judecatoria Sectorului 1 din Bucuresti, iar in completul de judecata nu mai sunt colegii nostri de la UMF.

Iata insa ca lista acuzatiilor ce vi se aduc nu se sfarseste aici. V-ati construit cariera pe un fals? Cum explicati ca in dosarul cu care ati candidat la postul de profesor in 1997 figureaza o carte - "Patologie Urologica" - pe care acum n-o mai gaseste nimeni? As pune si eu o intrebare, dar nu ma astept sa-mi raspunda cineva. Totusi intreb: jurnalistul care a scris asa ceva are acces la dosarele de concurs din UMF? Eu ma indoiesc. Probabil ca sunt date scoase in fuga de cei care au acces la dosare si aruncate in razboiul pentru conducerea UMF.

Cine a umblat in dosarul meu, in fuga, n-a avut timp sa vada ca lucrarea "Patologie Urologica", predata Editurii Amalteea in 1997, a capatat un alt titlu: "Urologie Clinica". Asa ca nu este vorba despre doua lucrari, ci doar despre una, careia i s-a schimbat titlul pe parcurs, lucrare care are ISBN 973-97507-8-8 si este foarte bine cunoscuta in lumea urologica.

Dosarul meu de concurs pentru ocuparea postului de profesor din decembrie 1997-ianuarie 1998 a intrunit toate criteriile necesare pentru promovare, impuse de grila UMF la acea data, fapt atestat si de rectoratul UMF "Carol Davila", care a informat ziarul respectiv prin adresa nr. 18380/11.07.2007, adresa pe care acesta n-a luat-o in consideratie, continuand calomniile si atacurile la adresa mea.

Toata lumea stie ca va bucurati de un prestigiu medical imens. Care este, atunci, explicatia acestor atacuri furibunde la adresa dumneavoastra? In opinia mea (si nu numai a mea!), cred ca sunt unul dintre ultimii medici din aceasta tara care din momentul in care am absolvit facultatea de medicina si pana in prezent, prin toata activitatea medicala, didactica, stiintifica etc., as putea fi acuzat de evolutie profesionala indoielnica, in orice aspect, atat pe plan intern, cat si international.

Poate realizarile mele profesionale, in toate planurile, sunt greu de suportat de persoane care au alte preocupari si nu pot accepta realizarile altora si nu au curajul sau nu pot sa se angajeze la o competitie profesionala corecta, normala, reala. Lovesc pe la spate, las, mintind! As avea multe de spus aici, dar las pentru mai tarziu.

Campania dintr-un anumit ziar, furibunda, de altfel, si in anul 2007, in mai multe aspecte, s-a dovedit complet nejustificata, atat prin evaluarile efectuate la Colegiul National al Medicilor, cat si in Justitie. Personal, nu inteleg justificarea deontologica a materialelor din ziarul respectiv, care nu au nici o fundamentare reala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.