Unele state din Europa, precum Bulgaria, Romania, Estonia, Letonia si Lituania, s-ar putea confrunta cu presiuni de reducere a ratingului, daca deprecierea dolarului va continua, din cauza scaderii competitivitatii, se arata intr-un raport al agent

Unele state din Europa, precum Bulgaria, Romania, Estonia, Letonia si Lituania, s-ar putea confrunta cu presiuni de reducere a ratingului, daca deprecierea dolarului va continua, din cauza scaderii competitivitatii, se arata intr-un raport al agentiei de evaluare financiara Moody's citat de Reuters.

"Pentru unele state, deprecierea dolarului ar putea pune presiune in sensul reducerii ratingurilor", se arata in raportul Moody's.

Totusi, analistii Moody's considera ca tari precum Turcia, Uruguay si Filipine ar putea profita de continuarea deprecierii monedei americane, datorita efectelor asupra monedei in care este exprimata datoria fiecarei tari.

De asemenea, Brazilia, Columbia si Peru ar putea sa aiba anumite beneficii din scaderea dolarului.

Continuarea deprecierii monedei americane va reduce pentru mai multe state valoarea datoriilor, exprimata in dolari, dar ar putea afecta competitivitatea, majora rata inflatiei, in statele ale caror monede sunt dependente de moneda americana, si valoarea rezervelor valutare.

"Avand in vedere ca efectul pozitiv asupra calcului datoriei va fi contrabalansat de efectele negative asupra competitivitatii, rezultatul final va depinde daca declinul dolarului va reflecta un proces lin, de echilibrare de la sine care va permite reducerea dezechilibrelor globale, sau recesiunea SUA, turbulentele de pe pietele financiare globale si/sau cresterea averziunii fata de risc", se mai arata in raport.

Dolarul s-a depreciat cu 22% in ultimii sase ani, potrivit indicelui Rezervei Federale americane, bazat pe schimburile comerciale, in contextul presiunilor exercitate de deficitul mare de cont curent al SUA, al diversificarii monedelor in care bancile nationale realizeaza rezerve si cresterii solide a economiei globale, care a determinat investitorii sa se orienteze spre alte piete in afara Statelor Unite.

Pentru statele dezvoltate, cu rating foarte bun, impactul deprecierii dolarului va fi secundar.

Totusi, agentia de evaluare financiara nu a subestimat efectul pe care il va avea o continuare a deprecierii dolarului asupra economiei globale.

Potrivit raportului, o perioada lunga de timp in care dolarul va ramane slab va afecta considerabil economia mondiala, fiind o provocare pentru hegemonia SUA dincolo de sfera pur economica si reprezentand un pas inainte spre o lume multipolara.
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.