Mai multe birouri al ONU au fost jefuite, iar altele incendiate in timpul luptelor din capitala Ciadului, N'Djamena, unde Uniunea Europeana ar fi trebuit sa trimita, sapamana trecuta, cateva mii de militari, intre care si romani, ca trupe de mentiner
Mai multe birouri al ONU au fost jefuite, iar altele incendiate in timpul luptelor din capitala Ciadului, N'Djamena, unde Uniunea Europeana ar fi trebuit sa trimita, sapamana trecuta, cateva mii de militari, intre care si romani, ca trupe de mentinere a pacii (EUFOR). Potrivit unor surse citate de AFP, mai multe institutii ale ONU, cum ar fi Programul Alimentar Mondial sau Inaltul Comisariat pentru Refugiati, ajuta peste o jumatate de milion de persoane in Ciad. Potrivit Inaltului Comisariat pentru Refugiati, escaladarea violentelor in Ciad “demonstreaza necesitatea desfasurarii de urgenta a EUFOR, pentru a asigura securitatea miilor de refugiati din regiunea sudaneza Darfur si a celor care si-au parasit locuintele”. Pe de alta parte, un diplomat european a declarat ieri ca desfasurarea fortei europene in Ciad, amanata, vinerea trecuta “din cauza luptelor de la N'Djamena, ramane suspendata in asteptarea unei stabilizari a situatiei”.
Misiunea EUFOR prevede desfasurarea, pana in mai, a 3.700 de militari in estul Ciadului si in Republica Centrafricana pentru a-i proteja pe cei 450.000 de refugiati din Darfur si pe locuitorii celor doua state mentionate care si-au parasit locuintele din cauza violentelor din ultima vreme, aminteste Rompres.


AJUTOR DE LA CE. Pe de alta parte, Comisia Europeana a anuntat ieri ca va oferi un ajutor de doua milioane de euro pentru victimele violentelor din Ciad. “Luptele din interiorul si imprejurimile capitalei ciadiene au fortat zeci de mii de persoane sa treaca granita in Camerun. In acelasi timp, situatia este foarte ingrijoratoare pentru cei care se mai afla inca in oras. Situatia este in prezent mult prea haotica pentru a putea fi evaluata in totalitate, insa este clar ca foarte multi oameni se afla deja in suferinta si trebuie sa fim pregatiti sa-i ajutam cat mai rapid”, a declarat comisarul european pentru Dezvoltare si Asistenta Umanitara, Louis Michel. Oficialul a mai spus ca CE este pregatita sa finanteze aprovizionarea refugiatilor cu alimente de baza, apa potabila, sa asigure victimelor adaposturi, asistenta medicala si logistica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.