BATAIE DE JOC - Il invitam pe ministrul Muncii "in vizita" la casele de pensii
In atentia domnului ministru Paul Pacuraru: pensionarii imbatranesc la cozi! Ne intrebam daca ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse a trecut vreodata

BATAIE DE JOC - Il invitam pe ministrul Muncii "in vizita" la casele de pensii
In atentia domnului ministru Paul Pacuraru: pensionarii imbatranesc la cozi! Ne intrebam daca ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse a trecut vreodata pe la casele de pensii in zilele cand se lucreaza cu publicul. Daca nu, il invitam noi la o "vizita de lucru" intr-o zi aglomerata.

Lunea si joia la Casa de Pensii din "Lacul Tei" sunt zile de stat la coada. Agitatie mare, picioare umflate, nervi. Pentru cativa lei in plus, pe care de multe ori nici nu-i pot obtine, pensionarii asteapta ore-n sir in fata ghiseelor. Decizii care uita sa mai vina, tichete de calatorie sau un bilet de tratament. Totul, inclusiv o simpla informatie, se obtine cu multa greutate. Ca doar asa se lucreaza in Uniunea Europeana!

Cozile la ghisee au fost "revigorate" si in Bucuresti de noul "val" de ajutoare. La sediul din Bulevardul Lacul Tei nr. 17, unde se afla ghiseele Sectoarelor 1, 2, 5 si 6 ale Capitalei, lunea si joia e nebunie mare. De ce doar lunea si joia? Pentru ca sunt singurele zile in care se lucreaza cu publicul. Multi stau ore in sir in picioare pentru minunata Lege 578/2004, care prevede acordarea unui ajutor lunar sotului supravietuitor. Dar si mai multi cer recalcularea pensiei, in speranta ca vor mai primi ceva bani in plus. De multe ori, oamenii stau degeaba la cozi si asteapta in zadar, pentru ca, din spusele angajatilor de la aceste institutii, unii ori nu intrunesc un punctaj suficient in urma recalcularii, ori acesta le aduce o suma mult prea mica in comparatie cu eforturile depuse. Dar oamenii spera. "E de luat, maica, nu de dat, asa ca stam", incerca sa ne explice o batrana venita de dimineata sa se aseze la coada pentru recalcularea pensiei, desi nu stia ce sanse are sa i se mareasca venitul.

NEOBOSITII OBOSITI. "Asta-i prima. Urmeaza a doua", spune un batran, cu surasul amar, in timp ce se muta de la coada la Informatii la cea de la sectorul de care apartine. Ne-a lamurit in privinta cozii de la intrarea in Casa de Pensii: "Aici se dau si cererile-tip. E gratis. Eu pentru asta stau. Daca vreti, va iau eu una, sa nu mai stati aici o ora, ca la hotu' ala de peste drum e douazeci de mii. Si vorbeste si murdar".

Se referea la unicul "xerox" din zona, unde pensionarii se duc sa-si completeze dosarele, intre doua cozi. Nu ca acolo ar fi mai mica imbulzeala, dupa cum am vazut. "Ce scump luati la pensionari! Ii jecmaniti. Ia uite, un dosar - 10.000. Pai sa stii ca, daca te duci la librarie, e mult mai ieftin", incerca o femeie de la coada la "xerox" sa-i explice patronului gheretei de peste drum de Casa de Pensii. Dar raspunsul omului cu biznisu' i-a potolit imediat pe clientii nemultumiti: "Pai duceti-va acolo, ca-i la cinci statii libraria!".

DOI ANI DE ASTEPTARE. Unii stau la aceste nenorocite de cozi de cateva ori pe luna, chiar de doi ani, dupa cum ne-au marturisit. "Astept de doi ani si jumatate. Sotul meu a depus cererea si lui i-au venit si banii. Mie tot imi spune sa mai astept acasa. Pai cat sa mai astept? Doi ani si jumatate am de cand tot astept si m-a trecut la urgenta. Nu stiu ce fel de urgenta", ne-a marturisit una dintre pensionarele care asteptau joi la coada de la Sectorul 2 al Capitalei. "Eu am din '71. Sunt penalizat si acum. De ce? Care-i motivul? Si ma tot plimba. Cica e la urgenta, da' la care urgenta, la balamuc? Da' sa ne trimita domne la ghiseu' cutare. Va dati seama cat am pierdut eu mai ales la maririle astea?", ne-a mai spus Valeriu Moga, in varsta de 63 de ani, la aceeasi coada. Tot acolo am intalnit o femeie pensionata dupa o congestie cerebrala care a tinut-o la pat timp indelungat. De doi ani si jumatate isi risca sanatatea mergand cel putin o data pe luna la Casa de Pensii, in speranta ca va primi un raspuns in legatura cu recalcularea venitului lunar.

SA SE POARTE FRUMOS! Oamenii sunt nemultumiti si de felul in care sunt tratati la ghiseele caselor de pensii. De cealalta parte a baricadei, functionarii se disculpa, dand vina pe sistem: "Nici noi nu mai putem. Speram sa fie mai putini decat in tara pentru ajutorul asta, pentru ca pensiile sunt mai mari in Bucuresti. Noi avem 40 de ghisee si cred ca ne descurcam. N-a lesinat nimeni pana acum. In afara de nemultumirea ca nu sunt in termen si nici n-o sa reusim, daca n-o sa fie o stabilitate a personalului. Numarul de legi nu este corelat cu volumul de personal si cu stabilitatea acestuia. Un verificator cu experienta in domeniul pensiilor se formeaza in trei ani", ne-a marturisit Mariana Serbanescu, director executiv adjunct.

Angajatii caselor de pensii pleaca in primul rand din cauza salariilor mici, iar sporurile care li se mai dau pentru ore suplimentare si vechime nu sunt suficiente.

"Volumul de lucrari este foarte mare. Nu cred ca-si imagineaza cineva. Ca personal, pe sector eu am 30 de oameni cu tot cu ghisee. Lucram cu nu stiu cate legi, pentru ca ministerul in fiecare zi ne trimite cate ceva. Fluxul de personal este foarte mare. Vin, stau cel mult un an si, dupa ce-i invatam, pleaca pe un salariu mai mare. E adevarat ca sunt si functionari care ridica tonul la ghiseu, dar e si din partea pensionarilor o atitudine nepotrivita. Sunt pensionari carora le explic de cinci ori. A sasea oara nu mai pot. V-a povestit doamna director cum ieri cineva era s-o bata? I-a instigat si pe cei care stateau la coada. Eu am vazut la Timis casiera batuta de un pensionar. Bine, nu e generalizat", ne-a marturisit Daniel Vasilescu, seful Casei Locale de Pensii a Sectorului 1.

Legea ajutorului pentru sotul in viata
Nu este pensie de urmas, ci un ajutor. Se poate sista oricand. Dar multi asteapta de mai bine de un an sa-l obtina. Ajutorul care i se cuvine sotului supravietuitor dintr-un cuplu de pensionari este prevazut de Legea nr. 578/2004. Si suna asa: "Sotul supravietuitor al unei persoane care, la data decesului, avea calitatea de pensionar, dupa caz, in sistemul public de pensii si alte drepturi de asi-gurari sociale, in fostul sistem al asigurarilor sociale de stat sau in fostul sistem al asigurarilor sociale pentru agricultori, beneficiaza, la cerere, in conditiile prezentei legi, de un ajutor lunar".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.