Comentatorii nostri au jubilat, descoperind inca o asemanare intre presedintele Frantei si liderul regional de la Cotroceni: amandoi gafeaza dupa un pahar in plus. Si, as adauga eu, nici unul nu are mare trecere la Moscova. In ciuda zambetelor fotoge
Comentatorii nostri au jubilat, descoperind inca o asemanare intre presedintele Frantei si liderul regional de la Cotroceni: amandoi gafeaza dupa un pahar in plus. Si, as adauga eu, nici unul nu are mare trecere la Moscova. In ciuda zambetelor fotogenice, vizita lui Sarkozy in Rusia a fost un esec. Basescu este pur si simplu ignorat de Kremlin.
Asemanarile se opresc insa aici. Si, de fapt, nu sunt deloc atat de mari pe cat le-ar placea unora sa creada. "Neconventional" inseamna, se pare, cu totul altceva in Franta decat in Romania. Pe malurile Senei, sintagma nu se refera la violente de limbaj sau la derapaje comportamentale. Discursul lui Sarkozy este fundamental diferit de al lui Basescu. Diferenta este cea dintre dezbaterea de idei si atacul la persoana.
Desi beneficiaza de atributii constitutionale la care Traian Basescu nu poate decat sa viseze, Nicolas Sarkozy a evitat cu maiestrie sa-si antagonizeze opozitia. Dimpotriva, a stiut sa-si apropie multe personalitati din randurile ei. Reformele dureroase de care Franta are atata nevoie nu ar putea fi facute altfel. O abordare de genul "singur impotriva tuturor" produce doar circ, nu si progres. Iar francezilor, se pare, nu le place circul in politica. Nici macar in formele cele mai benigne. Lui Sarkozy i se reproseaza acum ca si-a mediatizat excesiv viata personala. "Am votat un presedinte, nu o vedeta rock" - titra, la inceputul anului, cotidianul "Nice Matin", amintind ca natiunea asteapta rezultatele economice promise in campania electorala, nu idile televizate.
Romanii, dimpotriva, au inceput sa perceapa politica doar ca pe o forma macabra de divertisment. De mult nu mai asteapta de la ea solutii. S-au obisnuit ca politicienii nu rezolva nimic. Tot ce pot acestia sa produca - in afara de impresionante averi personale - este un perpetuu reality-show de mahala, chibitat isteric de pe margine.
In ultimii ani, asistam la un fel de "Tradati in dragoste" in care Basescu si Tariceanu se acuza reciproc de infidelitate, punandu-si poalele in cap in fata natiunii. Electrizati ca in fata unui spectacol de balci, romanii uita sa se mai intrebe pentru ce i-a votat pe alesii sai. Promisiunile electorale? Doar nu le-a luat nimeni in serios! Pentru politicienii nostri, importante nu sunt succesele proprii, ci esecurile adversarilor. Si talentul de a da vina pe altii. Iarna nu-i ca vara si Romania nu seamana cu Franta. Nici Bucurestiul cu Parisul, oricat de mult ne-ar placea sa o credem.
Sondajele de opinie arata ca Nicolas Sarkozy se afla intr-o alarmanta scadere de popularitate. Traian Basescu continua sa fie, insa, pe cai mari. Am putut constata ieri ca cei doi au aceeasi statura. Fizica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.