Aproximativ 6,7 milioane de sarbi cu drept de vot au fost asteptati ieri la urne pentru a-si alege viitorul curs politic - prooccidental sau prorus. Institutele de sondare a opiniei publice nu s-au inghesuit sa ofere pronosticuri, dar au recunoscut

Aproximativ 6,7 milioane de sarbi cu drept de vot au fost asteptati ieri la urne pentru a-si alege viitorul curs politic - prooccidental sau prorus. Institutele de sondare a opiniei publice nu s-au inghesuit sa ofere pronosticuri, dar au recunoscut ca actualul presedinte sarb, Boris Tadici, din partea Partidului Democrat, beneficia, inainte de acest al doilea tur de scrutin, de un usor avantaj fata de contracandidatul sau Tomislav Nikolici, de la Partidul Radical Sarb.

Presa europeana a catalogat aceste alegeri drept un referendum organizat pentru ca sarbii sa opteze pentru sau impotriva Europei. BBC in limba romana aminteste de contextul fragil in care oamenii au mers ieri la vot: anuntata proclamare a independentei provinciei Kosovo.

"PARTENER STRATEGIC". Atat proeuropeanul Tadici, cat si ultranationalistul Nikolici sunt impotriva independentei provinciei, dar primul sustine ca o apropiere fata de Europa este necesara si binevenita, in timp ce al doilea candidat este de parere ca doar Moscova, considerata "partener strategic", poate ajuta Serbia. In Kosovo, alegatorii sarbi si-au exprimat sustinerea fata de prorusul Nikolici. Potrivit Radio Romania Actualitati, Consiliul National Sarbesc, organziatie influenta mai ales in nordul Kosovo, le-a cerut sarbilor kosovari sa nu ii ofere credit lui Tadici, care a fost acuzat chiar ca ar putea sa accepte independenta Kosovo in schimbul intrarii Serbiei in Uniunea Europeana.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.