Se spune ca imaginea ucigasului ramane imprimata pe retina victimei. Ca-n orice legenda, exista un sambure de adevar. Victima, daca stii sa o "citesti", iti dezvaluie o sumedenie de indicii despre autorul infractiunii. Locul faptei, daca este cerce

Se spune ca imaginea ucigasului ramane imprimata pe retina victimei. Ca-n orice legenda, exista un sambure de adevar. Victima, daca stii sa o "citesti", iti dezvaluie o sumedenie de indicii despre autorul infractiunii. Locul faptei, daca este cercetat profesionist, iti "vorbeste" si el, la randu-i. Iti trebuie insa talent, pricepere si discernamant ca sa "vezi" si sa "auzi".

"Nu exista crima perfecta, ci doar politisti neputinciosi, marturiseste comisarul Constantin Barbieru, JP Vaslui. Cam asta e, nu ai ce-ti trebuie, nu poti sa intri unde vrei... Daca in primele doua-trei luni nu gasesti un autor la o fapta asa grava, sansele sa-l mai prinzi scad la 30%-40%. Au fost si cazuri rare in care am gasit un criminal dupa 8 ani, dupa 10 ani. Au mai venit parintii care nu puteau sa moara pana nu marturiseau ca feciorul a facut o crima cu ani in urma. A fost un caz prin '86 pe care l-am rezolvat abia in 1994. Am gasit un mos in fata unei porti, injunghiat. Lovitura de cutit si gata. Cine? Ce? Cum? Nu s-a certat cu nimeni, n-avea probleme, un mos de la tara, pe drum, pur si simplu. Cand l-am gasit pe autor, ne-a spus ca totul a durat mai putin de 30 de secunde. Autorul a iesit in dimineata respectiva din casa la toaleta. A vazut un mos care isi facea nevoile pe gardul lui. Si s-a enervat, a luat cutitul din casa, s-a dus, l-a intepat, a sarit gardul inapoi in curte si s-a culcat la loc. Taica-su, din camera alaturata, nu a auzit nimic. Din discutii, i-a marturisit lui taica-su, ca batranul l-a simtit ca s-a schimbat. Si batranul, cand a fost sa moara, n-a putut sa-si dea duhul pana cand nu ne-a chemat si ne-a spus totul. In alte cazuri, daca nu ai probe palpabile, dar stii ca ala e criminalul, in sinea ta esti sigur ca e autor, atunci stai dupa coada lui pana il iau dracii. Ori crapa el, ori crap eu. Dar am dupa cine sa ma iau. Verificari numai pe el, ascultari, pana trebuie sa greseasca o data, il innebunesc, il urmaresc, ii fac dosar pentru alte chestii, daca face alte infractiuni."

Anchetele judiciare nu seamana deloc cu povestile Agathei Christie. In serialul de reportaje pe care Jurnalul National vi-l prezinta, incepand de astazi, veti descoperi si secvente bizare, dar si momente ilare in instrumentarea unor cazuri de omoruri ramase nesolutionate.

Doctorita din Braila, ucisa cu 54 de lovituri de cutit, criminalul in serie din Vaslui, nedescoperit nici dupa 7 ani, cazul tinerei din Eforie, care a murit strangulata cu firul de la incarcatorul de telefon, cazul farmacistelor din Brasov, ingenunchiate si impuscate in cap. Cazuri vechi, in care criminalul nu a fost inca pedepsit. Exista crima perfecta? Raspunsul sta intr-o pilda... Intr-o zi, un om si-a luat copilul si-a plecat la furat porumb. Inainte sa intre in lan, hotul s-a uitat in stanga, apoi in dreapta, iar copilul sau, care era langa el, l-a intrebat: "de ce faci asta?". "Ca sa nu ma vada careva cand fur", a spus tatal. "Atunci de ce nu te uiti si-n sus?", a intrebat copilul.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.