RAFUIELI LA MALUL MARII l Primarul Radu Mazare: "Mi-e frica si mie! Imi cumpar pistol!"
Violentele se inmultesc la Constanta, iar rafuielile sau jafurile cu victime descriu un oras cazut prada bandelor care-si impart teritorii cu varsare d

RAFUIELI LA MALUL MARII l Primarul Radu Mazare: "Mi-e frica si mie! Imi cumpar pistol!"
Violentele se inmultesc la Constanta, iar rafuielile sau jafurile cu victime descriu un oras cazut prada bandelor care-si impart teritorii cu varsare de sange. Autoritatile nu tin pasul cu escaladarea violentelor si pun mana pe arme. Orasul de la malul marii este primul intr-un top pe 2007 al celor mai violente urbe din Romania.

Batai cu bate, distrugeri soldate cu raniti care umplu urgenta spitalului, atacuri armate caracteristice profesionistilor - ranesc, nu ucid, pedepsesc, nu lichideaza. Constantenii au motive sa se teama. In ultimele saptamani, doua cazuri au atras atentia, iar tabloul se contureaza tragic.

ANCHETE. La 17 ianuarie, un om de afaceri din Constanta de 43 de ani a fost victima unui atac armat. Asupra lui au fost trase cel putin opt focuri cu un pistol Makarov, in zona picioarelor si a abdomenului. Liviu Bamburic a fost transportat la spital si supus unor interventii chirurgicale. A fost transferat ulterior la Spitalul Fundeni din Bucuresti. Autorul, spun politistii, avea fata acoperita si a tras de la aproximativ cinci metri in momentul in care acesta intra in scara unui bloc din oras. Cazul este in conti-nuare in cercetare. O alta tragedie a fost cea a taximetristului de 51 de ani gasit mort la 24 ianuarie pe un camp de langa localitatea Deleni. Initial, s-a crezut ca omul s-a sinucis, dar pana la urma s-a dovedit ca Hary Bacanu a fost victima nevinovata, aleasa la intamplare, de trei constanteni care l-au atacat pentru a-l jefui. Barbatul fuse-se lovit, impuscat, incendiat si abandonat pentru a i se lua masina. Procurorii si politistii au elucidat cazul dupa o saptamana. Seful IJP Constanta, chestorul Mircea Bargoz, pune aceste cazuri pe seama unei atitudini mai putin ferme din partea societatii civile. El crede ca desi politia a reusit clarificarea ultimului caz, succesul anchetei cum este cel al taximetristului este umbrit de cele intamplate si mai ales de moartea unui om. "Nu e normal ce se intampla pentru o tara civilizata, e foarte greu sa ma pronunt ce provoaca aceste fapte, ar trebui analizate. O cauza ar fi alcoolul care se coroboreaza cu incultura unora si cu o atitudine mai putin ferma a societatii civile", spune chestorul Mircea Birgoz.

COLABORARE. La astfel de fapte comise cu cruzime se adauga alte incidente care tulbura linistea orasului. Acestea sunt doar doua exemple dintr-o serie de violente care din toamna anului 2003 s-au tinut in lant. Bandele rivale se rafuiesc in zona cluburilor cu bate si pietre, batai soldate cu raniti si pagube si care, in situatii diferite, culmineaza cu focuri de arma trase asupra unor oameni de afaceri. Cazuri ale caror dedesubturi raman neclarificate, cel putin public.

Primarul Constantei, Radu Mazare, spune ca ar fi nevoie de o mai buna colaborare intre Primarie si Politie pentru stoparea violentelor, si chiar au loc intalniri pentru gasirea unor solutii. "Pana in 2000 a fost un oras destul de violent. E adevarat, fara impuscaturi, dar cu sabii, cutite si altele, dupa care lucrurile incepusera sa se aseze pe un fagas normal si acum au reizbucnit si este si mai grav. Daca ma intrebati, mi-e frica si mie!" El a anuntat chiar ca isi va intari propriul sistem de paza si ca intentioneaza sa isi ia un pistol pe care nu l-a mai purtat in ultima vreme, mai ales ca au inceput sa se produca incidente armate, cel mai probabil platite. "Cel mai rau lucru este cel de insecuritate, mai rau decat orice. Ma tem ca violentele vor creste, iar politia ar trebui sa fie mai ferma, preventiva", mai spune edilul orasului de la malul marii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.