La Venetia, Romania a triumfat miercuri si joi, la Teatrul Goldoni, in Piata San Marco, la Pavilionul Bienalei. Mestre a programat, in "vinerea grasa”, un captivant spectacol, in tonuri si culori romanesti.


Dupa distra

La Venetia, Romania a triumfat miercuri si joi, la Teatrul Goldoni, in Piata San Marco, la Pavilionul Bienalei. Mestre a programat, in "vinerea grasa”, un captivant spectacol, in tonuri si culori romanesti.

Dupa distractiile destinate copiilor, intre care si cele cu papusi, care au avut loc in zilele din urma, vineri la ora 17, in Piata Ferretto, evolueaza Teatrul Masca. Este primul dintre cele doua spectacole organizate pe "terra ferma” in cadrul Carnavalului "Sensation 2008” si care face parte din seria de evenimente artistice propusa de artistii romani. Teatrul Masca este, azi, cea mai importanta formatie de teatru acrobatic, gestual si de masti din Europa. Infiintat in 1990 si condus de actorul si regizorul Mihai Malaimare, teatrul e compus din 20 de actori si dansatori. Are la activ numeroase productii originale, centrate pe infinite posibilitati de expresie corporala, incepand cu pantomima si dansul acrobatic, si a capatat, in ultimi 10 ani, o recunoastere internationala.

O alta performanta scenografica de exceptie va anima si va colora Piata Ferretto in "martea grasa”, la orele 18,30, cand, tot in Piata Ferretto, vor evolua dansatorii romani in "Jocul Calusarilor ("Il gioco dei Calusari”), un dans spectaculos, de o mare complexitate tehnica, interpretat de trei grupuri divese de dansatori si muzicieni, in total 50 de artisti, proveniti din diverse regiuni ale Romaniei. Gemeni... romano-italieni Tot la Carnavalul de la Venetia, la teatrulGiudecca, are loc in premiera italiana, coproductia Teatrului Masca din Bucuresti cu Pantakin (Italia), "Gemenii”: spectacolul vorbit in romana, italiana, franceza, spaniola, face parte din programul Carnavalului. Astfel, commedia dell'arte devine un spectacol poliglot! "Doi gemeni venetieni” de Goldoni se va transforma intr-o canava multilingvistica, in ton cu aura internationala a Carnavalului. Un "cutremur” de ras! Iar cele doua reprezentatii de vineri, la 17 si 20,30, vor fi urmate de cinci "replici”, sambata, duminica si luni. Natura interculturala a acestei productii se incrie perfect in spectacolul international al carnavalului. Puntile catre originea indepartata a creatiei "Romania, in toate simturile si toate simturile in sarbatoare!” a intrat in linie dreapta. Dupa spectacolul orchestrei Philarmonia din Bucuresti, care a avut loc in Piata San Marco, luni, si spectacolul de pantomima "Visul” al lui Dan Puric, tinut la Teatrul Goldoni, miercuri seara, joi Romania a fost protagonista principala la Pavilionul Bienalei din Venetia. Concertul de muzica balcanica etno-electronica al lui Shukar Collective si al Fanfarei Savale, in Piata San Marco, au fost urmate de o parada a actorilor si dansatorilor Teatrului Masca, acestia indreptandu-se prin multime si cu multimea de turisti, spre Gradina Pavilionului...

Succesul obtinut joi de romani a fost "prefatat” de Conferinta de presa organizata de Primaria Venetiei la Telecom Future... Retinem din declaratiile dnei Luana Zanella, asesor cultural: ”Daca Venetia este vitrina pretioasa a tuturor ambitiilor inalte, care da posibilitatea sa intelegem in ce stadiu se afla arta mondiala, Romania este mai mult: ea ne ofera posibilitatea sa cunoastem puntile care ne duc la originea indepartata a creatiilor sale artistice, la traditiile si la folclorul sau... Daca vrem o Europa cu adevarat puternica, unita, asa cum se spune, trebuie sa plecam de la constiinta diferitelor culturi ale Europei...”


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.